Skip to main content

Digitale Academie

Cursussen webdesign, opleidingen & workshops

Cursus webdesign met Wordpress

In de cursus webdesign leer je alle facetten van modern webdesign, zoals projectplanning, wireframing, webontwerp, HTML(5), CSS(3) en het gebruik van de populaire CMS systemen Joomla! en Wordpress. Deze cursus is door de digitale academie in het leven geroepen om startende webdesigners de gelegenheid te geven om direct hoger in de markt in te stappen. Waar de meeste opleiders ervoor kiezen een aparte webdesign opleiding aan te bieden, vinden wij het noodzakelijk dat nieuwe webdesigners direct ervaring op doen met Content Management Systemen (CMS). Zonder deze kennis is de drempel voor de arbeidsmarkt toch aanzienlijk groter. Wij hebben ervoor gekozen om de Open Source Content Management Systemen WORDPRESS en Joomla! binnen deze opleiding webdesign in te zetten als leidend platform.

Cursus webdesign workshops

In de afgelopen 7 jaar is ons gebleken dat er een grote behoefte bestaat bij webdesigners om zich verder te ontwikkelen en met enige regelmaat onbeantwoorde vragen, beantwoord te krijgen. In de afgelopen jaren (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018) hebben wij daarom een reeks van webdesign workshops voor gevorderden verzorgd. De reeks blijkt een goede manier voor webdesigners om bij te blijven in hun vakgebied en zal daarom in 2019 opnieuw worden aangeboden

Basiscursus webdesign

De basiscursus webdesign is onderdeel van de cursus webdesign met Wordpress voor beginners. Waar deze laatste cursus 12 weken (of 24 avonden) beslaat, duurt de basiscursus slechts 5 weken (10 avonden). De cursus richt zich op mensen die uitsluitend de basisbeginselen van webdesign willen leren, zonder de verdieping van een CMS systeem.

Cursus Wordpress

Met de cursus Wordpress proberen wij liefhebbers van het steeds populairder wordende CMS systeem Wordpress te voorzien van de juiste kennis. De cursus is zeer geschikt voor zowel contentmanagers, website eigenaren als webdevelopers en programmeurs.

Wordpress is het meest populaire CMS systeem ter wereld en steeds meer websites (inmiddels 60% wereldwijd) maken er gebruik van. Reden genoeg om kennis te maken met dit mooie platform.

Cursus HTML5 & CSS3

De ontwikkelingen in de wereld van webdesign staan absoluut niet stil. Zo komen er continu nieuwe website, nieuwe systemen en nieuwe (open source) platforms bij, maar ook software verandert en vernieuwt, net als programmeertalen. Al jaren werken we met XHTML en CSS, zonder dat daar nieuwe ontwikkelingen in zichtbaar waren. Tot voor kort...

Wat kun je na de opleiding webdesign?

verken – ervaar – creëer

Allround webdesigner


Studenten aan het werk op de computer bij De Digitale Academie in Deventer

Zelfstandig websites bouwen en onderhouden

Na afloop van de opleiding webdesign kun je een goed functionerende, maar hoofdzakelijk statische website ontwerpen. Bij de meeste webdesign opleidingen in het land is daarmee de opleiding webdesign afgerond. Bij ons echter niet. Wij willen je namelijk leren hoe je d.m.v. het inzetten van Wordpress en Joomla een meer flexibele, dynamischer en krachtige website kunt ontwikkelen.

Een Content Management Systeem is namelijk een systeem waarmee je je opdrachtgever/de klant in staat stelt om op eigen kracht de website te onderhouden. Dit is iets wat steeds vaker een eis is van opdrachtgevers. Bovendien zorgt het ervoor, dat je je kunt focussen op je core-business, namelijk het ontwerpen en ontwikkelen van websites.

Aandacht voor kleur en vormgeving bij de cursus webdesign bij De Digitale Academie in Deventer

Allround webdesigner

Onze visie op webdesign is er één die uitgaat van een allround persoon. Een webdesigner moet namelijk naar vier belangrijke aspecten van de website kijken:
 • Marketing
  wat maken we voor wie en waarom?
 • Inhoud
  welke informatie biedt u aan, hoe is de informatie afgestemd op de doelgroepen en hoe wordt de informatie verwerkt door zoekmachines?
 • Vormgeving
  een goede grafische interface stuurt de bezoeker en levert uiteindelijk een groter rendement op. De vormgeving vloeit voort uit de fase waarin de inhoud is uitgewerkt en waarbij zaken als Card Sorting, Functioneel Model, Wireframe en Experience Design aan de orde komen.
 • Techniek
  de technische realisatie moet maken dat de website doet wat de bezoeker verwacht. Daarbij geldt dat zowel de basis (HTML & CSS) belangrijk is, maar ook de verdere uitwerking en tools.

Responsive websites

Het gebruik van de smartphone is niet meer weg te denken in deze tijd. Het is daarom belangrijk dat u zorgt dat de website op alle apparaten goed getoond wordt. Dit noemen we Responsive Design. Na afloop van de opleiding webdesign beheerst u de techniek om responsive websites te ontwikkelen en te onderhouden.

Wij leren mensen daarom werken met Adobe Muse, Wordpress en Joomla. Deze systemen bieden de mogelijkheid van Content Management, waardoor de eindklant de mogelijkheid heeft zelf aanpassingen te doen. Bovendien zijn voor deze systemen bijzonder veel kleine en grote uitbreidingen beschikbaar, die meer functionaliteit toevoegen aan de website.

De webdesigner, die wij voortbrengen in de opleiding webdesign, wordt door ons geschoold in deze vier disciplines en zal uiteindelijk als goed voorbereide professional de arbeidsmarkt betreden.

Leslokaal van De Digitale Academie in Deventer.
Heb je vragen of wil je meer weten over de opleiding webdesign?
Neem contact met ons op.

WIJ HEBBEN OPLEIDINGEN VERZORGD VOOR TALLOZE BEDRIJVEN WAARONDER

logo pioneer
logo aviko
logo deventer ziekenhuis
logo rijksoverheid
logo tnt
logo rabobank
logo abn-amro
logo kpn
logo gemeente gorinchem
logo ing
logo gemeente deventer
logo dsm
logo akzo nobel
logo achmea
logo gemeente kampen
logo philips
logo klm
logo shell
logo zon
logo aruba

Bekijk websites van (oud)deelnemers aan de opleiding webdesign


Bekijk hier meer voorbeelden van cursisten.

Wat ga je doen tijdens de opleiding webdesign?

verken – ervaar – creëer

Klassikale lessen en huiswerkopdrachten tijdens de opleiding webdesign


Vanaf ontwerp tot website live

Wanneer je een website gaat ontwikkelen, zal eerst gekeken moeten worden naar de doelstellingen voor de site, de doelgroep(en) en (communicatie)doelstelling(en).
Een losse flodder als website, zonder enige visie of doelstelling, zal nooit iets opleveren. In deze lessen wordt daarom uitgebreid aandacht besteed aan marketing en communicatie voor websites.
Aan het einde van de lessen internetmarketing schrijft u een uitgebreid internet communicatieplan, wat eveneens dient als beleidsdocument voor uw opdrachtgever.
Andere zaken waaraan aandacht wordt besteed tijdens deze opleiding webdesign:

 • Zoekmachine marketing
  hoe gaan zoekmachines om met uw website en de inhoud op uw website?
 • Concurrentie analyse
  het analyseren van website van concurrenten en collega's (van de door u te ontwikkelen site)
 • Schrijven voor het web
  het schrijven en vergaren van informatie voor uw website
 • Werken met een opdrachtgever
  hoe gaat u om met een opdrachtgever en wat voor afspraken maakt u gezamenlijk
Het maken van een ontwerp bij de opleiding webdesign bij De Digitale Academie in Deventer.

Vormgeving

Wanneer je eenmaal een goed plan hebt geschreven voor de website van je opdrachtgever, is het tijd om na te denken over de manier waarop je de inhoud visueel wilt ontsluiten. In andere woorden: hoe maak je het design zo, dat de bezoekers datgene vinden wat zij zoeken (of wat je wilt dat zij vinden). Je gaat dus nadenken over User Experience Design (UX).

Vormgeving is een zeer belangrijk onderdeel van de website. Het zorgt namelijk enerzijds voor de eerste indruk bij de bezoeker, maar anderzijds ook voor de mate van succes van de website. Immers, als de bezoeker geconfronteerd wordt met een website die prettig oogt en ook nog eens visueel logisch van opbouw is, dan zal deze bezoeker minder snel vertrekken en eerder tot actie overgaan. Voor de vormgeving van websites maken wij gedurende deze cursus gebruik van het programma’s Adobe Photoshop en Adobe XD.

Website ontwerpen en vormgeven tijdens cursus wordpress bij de DDA.

Programmeertalen

Wanneer je websites gaat ontwikkelen, krijg je te maken met diverse programmeertalen. Zo maak je tijdens deze lessen kennis met HTML5 (HyperText Markup Language) en CSS3 (Cascading StyleSheets). Om deze talen te schrijven heb je een daarvoor bestemde Editor nodig. Van deze editors zijn er talloze beschikbaar.

Wij hebben er voor gekozen je in de opleiding webdesign te laten werken met Adobe Dreamweaver. De reden hiervoor is dat Dreamweaver je in staat stelt om zowel in de zogenaamde code view als in de design view te werken. De eerste modus is prettig voor code-geöriënteerde mensen, terwijl de design modus juist prettig is voor visueel ingestelde mensen. Toch besteden wij in deze lessen expliciet aandacht aan de programmeertalen.
Ook voor visueel ingestelde mensen is het namelijk van belang om kennis te hebben van wat er "onder water" precies gebeurt. Daarnaast zullen we Dreamweaver ook in de design view gebruiken. Op dat moment zal Dreamweaver functioneren als een zogenaamd WYSIWYG (What You See Is What You Get) programma. Op dat moment werkt het programma erg visueel en intuïtief. Daarnaast gaan we in deze lessen aan de slag met het daadwerkelijk online plaatsen van uw website. Daarvoor zou je wederom het programma Dreamweaver kunnen gebruiken. Wij besteden echter ook aandacht aan het online plaatsen van uw site d.m.v. een FTP programma (bijv. FileZilla, WSFTP, CuteFTP, Fetch, Cyberduck, etc.).

Programmeertalen HTML en CSS leren bij de cursus webdesign bij De Digitale Academie in Deventer.
Praktijkopdracht maken bij de bouw en ontwikkeling van een website bij De Digitale Academie in Deventer.

Werk aan een praktijkopdracht

Tijdens deze cursus webdesign maakt u gebruik van oefenopdrachten en voert u een allesomvattende praktijkopdracht uit. Dit is een opdracht waarop uw eindbeoordeling wordt gebaseerd en waarin u - veelal voor een daadwerkelijke opdrachtgever - een goed functionerende website ontwikkelt en ontwerpt.
De reden dat wij kiezen voor deze praktijkgerichte aanpak tijdens de opleiding webdesign is tweeledig: U doet ervaring op in het werken met een opdrachtgever. Het eindproduct kan dienen als het eerste product voor portfolio. Iets wat van pas kan komen wanneer u met een potentiële nieuwe opdrachtgever of werkgever spreekt.

Wat is WORDPRESS / Joomla?

Wordpress en Joomla zijn Open Source Content Management Systemen, die wereldwijd door miljoenen ontwikkelaars worden gebruikt.
Het zijn systemen die ideaal zijn voor enerzijds webdesigners en anderzijds eindgebruikers (uw opdrachtgever / klant).
De webdesigner mag namelijk zonder daarvoor te hoeven betalen, gebruik maken van een systeem, dat out-of-the-box al heel veel krachtige mogelijkheden heeft. Denk daarbij aan het beheer van inhoud, gebruikers, navigatiemenu's, contactformulieren, mini-enquêtes, rss feeds, zoekfunctionaliteit, etc.


logo wordpress

logo joomla

logo yootheme

Wat leren wij je over WORDPRESS & Joomla?

Van ons leer je de volgende aspecten van het Wordpress en Joomla! CMS kennen:

 • Installatie en configuratie
 • Ontwikkeling en ontwerp van de sitestructuur
 • Invoeren van inhoud in Wordpress en Joomla! (onderhoud van de website)
 • Realisatie van de navigatiestructuur
 • Realiseren van de layout van de website!
 • Uitbreiden van Wordpress en Joomla! door toevoegen van extra functionaliteit (bijvoorbeeld een webwinkel).

Voor wie zijn WORDPRESS en Joomla! geschikt?

Wordpress en Joomla! zijn uitermate geschikt voor midden- en kleinbedrijf websites. Doordat de systemen echter zeer eenvoudig uitbreidbaar zijn, kan het door toevoegingen ook zeer goed geschikt gemaakt worden voor grotere organisaties.
Dit maakt Wordpress / Joomla! ook meteen zeer krachtige tools voor webdesigners. Voor hen is namelijk heel veel aanvullende functionaliteit vrij (open source) beschikbaar.
Er zijn tienduizenden uitbreidingen voor Wordpress/Joomla! gemaakt. Daarbij kun je denken aan webwinkels, nieuwsbrievensystemen, reserveringssystemen, fora, zoekmachine-optimalisatie systemen en nog veel meer.
Als klap op de vuurpijl is het Wordpress/Joomla! CMS ook nog eens uitermate gebruiksvriendelijk. Veel bedrijven kiezen voor het systeem, omdat iedere gebruiker na een korte training zonder problemen met Joomla! kan werken.

Voor wie is deze opleiding webdesign?

verken – ervaar – creëer

Iedereen kan deze opleiding volgen

Ontwerp maken voor een website bij De Digitale Academie in Deventer.

Basis voor beginners

Voor deze opleiding webdesign geldt, dat wij geen voorkennis op het vlak van webdesign veronderstellen. Wij veronderstellen echter wel algemene kennis van computergebruik. Dat houdt in dat wij er tijdens de cursus webdesign vanuit gaan, dat je vertrouwd bent met Windows of MacOS, weet hoe je bestanden en mappen beheert op je computer en kunt surfen op Internet. Mocht je liever van uw eigen laptop gebruik willen maken tijdens de cursus webdesign, dan is dit uiteraard mogelijk.

Intensief en praktijkgericht

De opleiding webdesign is een intensieve opleiding, die veel van je tijd vergt. De opleiding webdesign wordt verzorgd gedurende 12 weken (dagopleiding) of gedurende 24 weken (avondopleiding). In het geval van de dagopleiding volg je 1 lesdag (2 dagdelen) per week. In het geval van de avondopleiding volg je 1 lesavond (1 dagdeel) per week. Naast de lestijd moet je rekening houden met ongeveer 1 studiedag per week, die je dient te reserveren voor je huiswerk.
Leslokaal van De Digitale Academie in Deventer.
Wil je graag persoonlijk advies over deze opleiding webdesign?
Neem contact met ons op.

Waarom kies je voor de DDA?


logo springest
"De sfeer is ongedwongen. Door de kleine groepen is er individuele aandacht. Verder leer je veel van elkaar door interactie in de lessen, maar ook door actieve facebook groepen waar men elkaar helpt. Ik heb nog steeds contact met mijn oud-cursisten."
Uitstekende waardering 5 sterren
logo facebook
"Computers zijn op de academie aanwezig, dat is makkelijk. Zowel voor Mac als voor Windows gebruikers. De docent heeft enorm veel kennis welke hij goed en met veel geduld weet over te brengen."
Uitstekende waardering 5 sterren
logo google
"Voor ik besloot om de opleiding te gaan doen had ik een gesprek met de docent. Heldere uitleg en advies over het traject dat bij mij zou passen gaf voor mij de doorslag om een opleiding te gaan volgen bij de DDA. Het blijkt iedere cent waard te zijn geweest!"
Uitstekende waardering 5 sterren
happy smiley
"Thuis de huiswerkopdrachten uitwerken gaat heel makkelijk. Er zijn duidelijke video's van de lessen in een online leeromgeving, zodat je de les nog eens kunt herhalen. Het is erg leuk om te doen en je bent trots op het resultaat."
Uitstekende waardering 5 sterren

Wat zijn de kosten van de opleiding webdesign?

verken – ervaar – creëer

INVESTERING MEER DAN WAARD

De kosten van de opleiding webdesign

De Cursus Webdesign voor beginners kost € 2995,- excl. BTW.

Zijn er aanvullende kosten?

Bij veel opleiders zijn er aanvullende kosten gemoeid bij een opleiding. Bij ons is de prijs echter all-inclusive. Je betaalt dus geen aanvullende bedragen voor boeken, materialen etc.

Verder is bij de prijs inbegrepen:

 • Een eigen webaccount, waar je je website kunt ontwikkelen
 • Studieboeken en studiemateriaal
 • Een online discussieplatform om vanuit huis contact te onderhouden met mede-cursisten
 • Indien gewenst krijg je toegang tot onze gesloten facebookgroepen voor cursisten en oud-cursisten

Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • Een computer
 • Software (u dient zelf de beschikking te hebben over de (Adobe) software) - Bel ons voor informatie over studentenpakketten op 0570 - 514 899
Praktijkopdracht maken bij de cursus webdesign bij De Digitale Academie in Deventer.

Voordelen


    Klassikaal

Door de klassikale trainingen leer je samen met andere cursisten en kun je leren van elkaars ervaringen. Door de kleine groepen krijg je persoonlijke aandacht. De sfeer is ongedwongen en prettig. Tussen de middag lunchen we gezamenlijk.

    Duidelijke uitleg, stap voor stap

Iedereen kan deze opleiding volgen door de duidelijk uitleg. Thuis kunnen de lessen herhaald worden door de instructievideo's te bekijken. Heb je vragen over de stof, dan is daar ruim voldoende gelegenheid voor tijdens de lessen.

    Belastingvoordeel

De overheid is gebaat bij goed geschoolde burgers. Om die reden faciliteert de overheid graag het vergroten van kennis in het kader van de beroepsuitvoering. Studiekosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je op: belastingvoordeel.

  Complete en uitgebreide opleiding

Je leert alle stappen in het maken van een website. Van internetprojectplan tot het live zetten van de website.  Daardoor is het een uitgebreide en complete opleiding. Je betaalt 1 all-in tarief, dus geen bijkomende kosten zoals inschrijfgeld of examengeld.

workshops gevorderden

We delen onze kennis sinds 2008

Blijf in ontwikkeling

Groei verder en blijf up-to-date

In de afgelopen 5 jaar is ons gebleken dat er een grote behoefte bestaat bij webdesigners om zich verder te ontwikkelen, bij te blijven in hun vakgebied en met enige regelmaat onbeantwoorde vragen, beantwoord te krijgen. Ook worden de laatste trends en ontwikkelingen besproken.

In de afgelopen jaren (2012 t/m 2018) zijn wij daarom gestart met een reeks van webdesign workshops voor gevorderden. De reeks blijkt een goede manier voor webdesigners om bij te blijven in hun vakgebied en om ervaringen met elkaar uit te wisselen. De workshopreeks zal daarom in 2019 opnieuw worden aangeboden.

Studenten op de pc aan het werk in het leslokaal van De Digitale Academie in Deventer.

Voor wie is deze opleiding bedoeld

Voor deze opleiding geldt, dat wij er vanuit gaan dat u een ruime basiskennis hebt van webdesign en Joomla.

Het best aansluitende profiel hebben deelnemers van onze eigen webdesign en Joomla! opleidingen.

De groepen worden zo veel mogelijk samengesteld met deelnemers van een vergelijkbaar niveau tot een maximum van 10 deelnemers per groep.

Mocht u niet eerder een cursus bij ons gevolgd hebben, neemt u dan te allen tijde eerst contact op voor u zich inschrijft.

Actuele onderwerpen

Tijdens de workshops zullen onderwerpen aan de orde komen als:

 • Wordpress voor gevorderden
 • Joomla voor gevorderden
 • Internet marketing, SEO, SEA, Adwords, Social Media, Affiliate Marketing, etc.
 • HTML5/CSS3/PHP
 • AMP / Accelerated Mobile Pages / Responsive webdesign
 • Adobe Animate
 • Adobe XD
 • Video editing
 • vrije invulling o.b.v. input door deelnemers

Documentatie, begeleiding en software

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van eigen materialen. De kosten voor deze materialen en eventuele literatuur zijn in de cursusprijs inbegrepen.De software die wij gebruiken tijdens de opleiding maakt deel uit van de Adobe Creative Suite. Het gaat hierbij om de programma's Adobe Photoshop en Adobe Dreamweaver. Deze programma's gebruiken wij respectievelijk voor het ontwerpen van webdesign en de technische realisatie van het webontwerp. De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple OSX besturingssysteem.

Wil je graag persoonlijk advies over deze opleiding?
Neem contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Goedkeuring werkgever?

Ik wil graag de cursus volgen, maar HR vraagt om meer informatie. Neem contact met ons op, dan zorgen wij voor de juiste informatie voor je werkgever.

Kan ik een offerte krijgen?

Uiteraard kun je een offerte krijgen. Neem contact met ons op om de wensen te bespreken en een offerte aan te vragen.

Is incompany training mogelijk?

Wij verzorgen regelmatig InCompany trainingen. We gaan graag met je in gesprek voor een op maat gemaakte opleiding. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik twijfel over de cursus

Dat begrijpen we. We geven je graag persoonlijk studieadvies. Door onze ervaring en kennis kunnen we je adviseren in je studiekeuze. Wij hebben vele cursisten opgeleid. De cursisten verschillen in achtergrond, opleiding, leeftijd en komen uit heel Nederland, zelfs over de grens.

Heb ik eigen computer nodig?

Voor de huiswerkopdrachten hebben deelnemers thuis een computer nodig. Daarnaast dienen ze zelf de beschikking te hebben over de te gebruiken (Adobe) software. Neem contact met ons op voor informatie over studentenpakketten.

Moet ik een laptop meenemen?

Dat mag, bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen, maar dat is niet nodig. De Digitale Academie beschikt over moderne apparatuur, zowel voor Apple als Windows gebruikers.

Hoe kom ik aan Adobe software?

Tegenwoordig biedt Adobe haar software alleen in abonnementsvorm aan. Onze cursisten kunnen gebruik maken van de studentenversies. Deze kunnen verkregen worden bij Adobe. Neem daarom eerst contact met ons op voor meer informatie.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan huiswerk?

Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Iedereen leert in zijn/haar eigen tempo, maar over het algemeen is het een intensieve cursus en moet je rekening houden met 1 dag voor het maken van de huiswerkopdrachten.

Ik vind de afstand te groot

We hebben jarenlange ervaring en hebben cursisten uit alle windstreken opgeleid. De cursussen starten om 10.00 uur, zodat je zo min mogelijk hinder hebt van eventuele files. Bovendien gaat verkeer vaak in tegengestelde richting, waardoor de drukte vaak "de andere kant op" is. Een enkele cursist kiest voor een overnachting.

Bereikbaarheid

DDA is met de auto makkelijk te bereiken en ligt op 1 minuut afstand van de snelweg A1. Je neemt hierbij afslag Deventer (nr. 23) en rijdt Deventer binnen. Bij de eerste verkeerslichten ga je rechtsaf naar de Visbystraat. De DDA bevindt zich aan de rechterkant (bij WarmteService).

Parkeren

Er bevinden zich ruim voldoende (privé)parkeerplekken direct bij de locatie. Op de parkeerplaatsen waarbij een bordje met ons logo staat kun je de hele dag gratis parkeren.

Openbaar vervoer

DDA kun je bereiken met het openbaar vervoer. Je reist met de trein naar station Deventer. Vanaf daar reis je met de bus (lijn 7) en stapt uit bij halte Syntus/Van Wijnen. Vanaf daar is het ongeveer 3 minuten lopen (260 m) naar de locatie.

Mijn vraag staat er niet bij

Dat kan natuurlijk. Neem dan contact met ons op. DDA staat je graag te woord.