Skip to main content

De Digitale Academie

Cursus Creatief DTP
& Indesign

Door personeel te scholen in het gebruik van creatieve Adobe pakketten als InDesign, Photoshop en Illustrator en daarnaast te scholen op het vlak van grafisch ontwerp, halen bedrijven een enorme hoeveelheid flexibiliteit in huis. De opleiding tot Creatief DTP'er zorgt ervoor dat je de juiste kennis en vaardigheden in huis haalt om deze flexibiliteit te realiseren.

Inleiding

Wat kun je na de opleiding Creatief DTP & Indesign

Onderwerpen

Inleiding cursus Creatief DTP & Indesign

Voor wie

Is deze opleiding Creatief DTP & Indesign bedoeld?

Data

Alle data cursus Creatief DTP & Indesign op een rijtje

Tarieven

Opleidingskosten cursus Creatief DTP & Indesign

Door cursisten

Eind-opdrachten

Inleiding op de opleiding DTP

Wat kun je na de opleiding DTP als Creatief DTP'er?

Onze visie op Creatief DTP is er één die uitgaat van een allround persoon. Voor de Creatief DTP'er die uitstroomt uit onze opleiding DTP zijn uiteindelijk de volgende zaken elementair:

 • Grafisch ontwerp - hoe maak ik een product dat aansluit bij de wensen van de klant, zijn doelgroep, de sfeer van het merk en product?
 • Technische kennis - welke technische termen zijn van belang bij het realiseren van een goed product?
 • Pakketkennis - voor welke handelingen gebruik je Photoshop, voor welke Illustrator en voor welke InDesign en hoe zet je de programma's naar je hand?
 • Opdrachtnemerschap - hoe ga je om met de opdrachtgever en hoe realiseer je een product dat past bij de opdrachtgever en zijn/haar doelgroep(en)?

De Creatief DTP'er die wij opleiden in onze cursus DTP, wordt door ons geschoold op deze vier basisprincipes en zal uiteindelijk als goed voorbereide professional de arbeidsmarkt betreden.

Je kennis direct in praktijk

Tijdens deze cursus DTP maak je gebruik van oefenopdrachten en voer je een allesomvattende praktijkopdracht uit. Dit is een opdracht waarop je eindbeoordeling wordt gebaseerd en waarin je - veelal voor een daadwerkelijke opdrachtgever - een brochure ontwerpt en ontwikkelt. De reden dat wij kiezen voor deze praktijkgerichte aanpak in onze opleiding DTP is tweeledig:

 1. je doet ervaring op in het werken met een opdrachtgever.
 2. Het eindproduct kan dienen als het eerste product voor portfolio. Iets wat van pas kan komen wanneer je met een potentiële nieuwe opdrachtgever of werkgever spreekt.

Duur van de opleiding DTP

Je volgt deze opleiding gedurende 9 dagen (18 dagdelen). Per week is 1 dag (2 dagdelen) ingepland. Wij houden in onze planning rekening met de in de regio geldende schoolvakanties.

Open source software

De software die wij gebruiken tijdens de opleiding maakt deel uit van de Adobe Creative Cloud. Het gaat hierbij om een of meerdere van de volgende programma's: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Acrobat DC en Adobe XD. Deze programma's gebruiken wij voor het ontwerpen van de brochure en het prepareren van beeldmateriaal.

De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple OSX besturingssysteem.

Onderwerpen - Inleiding grafisch ontwerp

In deze opleiding leer je de theorieën rondom grafisch ontwerp, vormgeving, kleurgebruik en typografie. De kennis die je in deze cursus opdoet omtrent de principes van goed grafisch ontwerp, kun je later in de praktijk brengen bij de opdracht voor je opdrachtgever.

InDesign voor opmaak van document

In deze lessen leer je hoe je in InDesign documenten van meerdere pagina's opmaakt en hoe je InDesign naar je hand kunt zetten. Belangrijke onderwerpen in deze lessen:

 • de werkomgeving/interface en vensters leren kennen;
 • stramienpagina's en sjablonen;
 • het gebruik van stijlen (alineastijlen, tekenstijlen, objectstijlen en tabelstijlen);
 • werken met lagen;
 • glyphs gebruiken;
 • effecten toepassen;
 • exporteren en opslaan;
 • tekst en beeld importeren.

Photoshop voor correctie en aanpassing van fotomaterialen

Ter ondersteuning van je DTP werkzaamheden in InDesign, zul je basishandelingen in Photoshop moeten kunnen verrichten, zoals:

 • eenvoudige reparaties;
 • aanpassen (kleur)contrasten;
 • foto aanpassingen;
 • kleurmodi instellen;

Illustrator voor bewerking van illustraties, logo's en andere vectorbeelden

Ook zul je in Illustrator handelingen moeten verrichten. Het kan namelijk voorkomen, dat je voor je DTP werkzaamheden een logo "uit elkaar moet trekken". Om dat te kunnen doen moet je kennis en begrip hebben van basishandelingen in Illustrator. Daar gaan we in deze lessen naar kijken.

Eindopdracht

Net als bij de meeste andere opleidingen van de Digitale Academie werken we ook in deze cursus DTP met een praktijkopdracht. Zo zul je voor een opdrachtgever een omvangrijk document (bijvoorbeeld een boekwerk, catalogus, brochure, folder of jaarverslag) moeten maken. Hierop word je aan het einde van de opleiding DTP beoordeeld.

Voor wie is deze opleiding bedoeld ?

Deze opleiding Creatief DTP met InDesign, Photoshop en Illustrator is zeer geschikt voor mensen die (nog) geen grafische achtergrond hebben. Wij gaan namelijk uit van een 0-niveau voor wat betreft grafische voorkennis. Het is dus een prima opstap voor personen die graag een carrièreswitch naar het creatieve vak willen maken.

De DTP opleiding is een intensieve opleiding, die veel van je tijd vergt. De opleiding DTP wordt verzorgd gedurende 9 weken (dagopleiding) of gedurende 18 weken (avondopleiding). In het geval van de dagopleiding DTP volg je 1 lesdag (2 dagdelen) per week. In het geval van de avondopleiding DTP volg je 1 lesavond (1 dagdeel) per week. Naast de lestijd dien je rekening te houden met ongeveer 1 studiedag per week, die je dient te reserveren voor je huiswerk.

Documentatie en begeleiding

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van vrij verkrijgbare vakliteratuur. De kosten voor literatuur zijn in de cursusprijs inbegrepen. Ook maken wij tijdens de cursus gebruik van een online platform. Bij aanmelding wordt een account voor je aangemaakt, waarvan je gedurende en na afloop van de cursus gebruik kunt maken om video's en informatie te bekijken. Daarnaast krijg je - indien gewenst - toegang tot onze gesloten facebook groepen, waar je online kunt discussiëren met cursisten en oud-cursisten.

Software

De software die wij gebruiken tijdens de opleiding maakt deel uit van de Adobe Creative Cloud. Het gaat hierbij om een of meerdere van de volgende programma's: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en Adobe Muse. Deze programma's gebruiken wij voor het ontwerpen van de brochure en het prepareren van beeldmateriaal.

De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple OSX besturingssysteem.

Locatie

De opleiding wordt verzorgd in Deventer. Eventueel kan ervoor gekozen worden om de les op afstand via live-streaming te volgen (bijv. in geval van ziekte of andere situatie waarin dit handig kan zijn).
Je kunt de cursusdata op deze website bekijken.

De opleidingskosten

De Cursus DTP (Cursus Creatief DTP) met InDesign, Photoshop en Illustrator kost € 2495,- excl. BTW

Zijn er aanvullende kosten?

Bij veel opleiders zijn er aanvullende kosten gemoeid bij een opleiding. Bij ons is de prijs echter all-inclusive.
Je betaalt dus geen aanvullende bedragen voor boeken, materialen etc.

Verder is bij de prijs inbegrepen:

 • Studieboek en studiemateriaal
 • Een online platform om vanuit huis de lesoefeningen middels video instructies te herhalen
 • Indien gewenst krijg je toegang tot onze gesloten facebookgroepen voor cursisten en oud-cursisten

Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • Een computer (je dient thuis de beschikking te hebben over een computer, bij ons op de locatie kun je uiteraard een van onze computers gebruiken)
 • Software (op de cursuslocatie is software beschikbaar, maar je dient thuis zelf ook de beschikking te hebben over de (Adobe) software) - Bel ons voor informatie over studentenpakketten op 0570 - 514 899

De belastingdienst en opleidingen

De overheid is gebaat bij goed geschoolde burgers. Om die reden faciliteert de overheid graag het vergroten van kennis in het kader van de beroepsuitvoering. Studiekosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je op: belastingvoordeel.

Inschrijven?

Vul hier het formulier in:

Inschrijvingsformulier

Vul svp een bedrijfsnaam in
Kies aub een aanspreekvorm
Vul uw voornaam in
Vul uw achternaam in
Vul aub uw adres in
Vul aub uw postcode in
Vul aub uw woonplaats in
Vul aub uw telefoonnummer in
Vul aub uw mobiele telefoonnummer in
Vul aub uw emailadres in

Ongeldige invoer
Vul aub uw vragen en/of opmerkingen in
Vul aub in welke startdatum uw voorkeur heeft.
Ongeldige invoer

WIJ HEBBEN OPLEIDINGEN VERZORGD VOOR TALLOZE BEDRIJVEN WAARONDER

logo pioneer
logo aviko
logo deventer ziekenhuis
logo rijksoverheid
logo tnt
logo rabobank
logo abn-amro
logo kpn
logo gemeente gorinchem
logo ing
logo gemeente deventer
logo dsm
logo akzo nobel
logo achmea
logo gemeente kampen
logo philips
logo klm
logo shell
logo zon
logo aruba