Skip to main content

Digitale Academie

Cursus Joomla! template design

U bent al bekend met Joomla! en begrijpt hoe prettig het systeem werkt en hoe gebruiksvriendelijk de interface is. Toch is het ontwerpen en ontwikkelen van de layout van een dergelijke Joomla! site iets wat regelmatig problemen oplevert. In deze cursus leren wij u hoe u deze problemen oplost. Het ontwerpen en ontwikkelen van Joomla! templates is vooral een methodiek die u moet leren beheersen. Wij kunnen u hierin wegwijs maken.

Inleiding

Wat kunt u na de opleiding Joomla! template design

Onderwerpen

Inleiding cursus Joomla! template design

Voor wie

Is deze opleiding Joomla! template design bedoeld?

Data

Alle data cursus Joomla! template design op een rijtje

Tarieven

Opleidingskosten cursus Joomla! template design

De opleiding Joomla! template design

Wat kunt u straks als Joomla! template designer?

Na afloop van deze cursus:

 • Begrijpt u hoe Joomla! templates opgebouwd worden.
 • Kent u de methodiek van het stijlen van Joomla! specifieke CSS classes.
 • Kunt u gebruik maken van zogenaamde template overrides.
 • Kunt u gebruik maken van template condities, zoals countmodules.
 • Kunt u flexibele templates bouwen.
 • Kent u de mogelijkheden van template parameters.

Duur van de opleiding

U volgt deze opleiding gedurende 2,5 dagen (5 dagdelen). Wij houden in onze planning rekening met de in de regio geldende schoolvakanties.

Momenteel is de workshop niet ingepland. Neem contact op voor meer informatie.

Onderwerpen - Joomla! template design

Tijdens deze cursus gaat u leren hoe u goede layouts voor uw Joomla! websites maakt. U heeft dus al kennis en ervaring opgedaan met Joomla! en wilt nu de layout aanpakken. Deze cursus bereidt u daarop voor. U gaat namelijk Joomla! templates ontwerpen, maar daarbij is uw kennis van xHTML en CSS onmisbaar. Wij leren u de juiste technieken om een template te realiseren, de methodiek van Joomla! styling, het werken met Joomla! template overrides, template parameters en het gebruik van countModules. Allemaal termen die u wellicht niet direct iets zeggen, maar die u kunt dromen na afloop van de cursus.

Samenvattend kunt u dit verwachten van dit onderdeel:

Joomla! classes

De ontwikkelaars van Joomla! hebben een flink aantal classes opgenomen in de broncode van Joomla! Dat houdt in, dat u uw site pas goed kunt stijlen, als u weet welke classes door Joomla! worden gehanteerd. In deze module kijken we naar deze classes en leert u de methodiek van het herkennen en stijlen van de juiste classes.

Template overrides

Sommige zaken in uw template voldoen niet alleen qua styling niet aan uw wensen, maar ook qua structuur niet. Deze structuur kunt u aanpakken door gebruik te maken van template overrides. In een notendop komt het erop neer, dat u de standaard code van Joomla! laat overschrijven met een structuur die u opneemt in uw template als template override.

countModules

De flexibiliteit in uw Joomla! layout kunt u creëren door intensief gebruik te maken van Joomla! modules. Door in uw template gebruik te maken van de countModules kunt u Joomla! laten controleren of een bepaalde Module op een specifieke pagina beschikbaar is. Zo niet, dan kunt u een geheel andere layout tonen. Dat is in basis wat de countModules instructie doet. U kunt dus zeer sterk wisselende layout realiseren op deze manier.

Template parameters

De template parameters zijn nieuw in Joomla! 1.5 en stellen u in staat om het template enigszins flexibel te maken vanuit de Joomla! backend. U zou daarom voor 1 template sfeer parameters aan kunnen maken. Wilt u de sfeer veranderen, dan past u in de backend de parameter aan, om vervolgens de layout in de andere sfeer te zien.

Voor wie is deze opleiding bedoeld ?

Voor deze opleiding geldt, dat wij ervan uitgaan, dat u Joomla! al kent en er ook al regelmatig mee werkt. Daarnaast gaan wij er vanuit, dat u basiskennis heeft van (x)HTML en CSS. U hoeft geen expert te zijn, maar wel bekend zijn met termen als tags en classes. Op het gebied van Joomla! kent u het systeem, kunt u het zelf installeren en configureren en bent u in staat inhoud in de voeren.

Daarnaast veronderstellen wij algemene kennis van computergebruik. Dat houdt in dat wordt verondersteld, dat u vertrouwd bent met Windows, weet hoe u bestanden en mappen beheert op uw computer en kunt surfen op Internet. Mocht u een Mac gebruiker zijn en van uw eigen Apple laptop gebruik willen maken tijdens de cursus, dan is dit uiteraard mogelijk.

Locatie

De opleiding wordt verzorgd in Deventer. U kunt de cursusdata op deze website bekijken.

Documentatie en begeleiding

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van vrij verkrijgbare vakliteratuur, waaronder het boek Joomla! 3 van onze docent Marco Corrò. De kosten voor literatuur zijn in de cursusprijs inbegrepen.

Ook maken wij tijdens de cursus gebruik van een online discussieplatform. Bij aanmelding wordt voor u een account aangemaakt, waarvan u gedurende en na afloop van de cursus gebruik kunt maken om te discussiëren met mede cursisten en docenten.

Software

De software die wij gebruiken tijdens de opleiding is deels in Open Source verkrijgbaar en deels commercieel. Het gaat hierbij om de programma's Joomla!, FireFox, FileZilla en Adobe Dreamweaver. Deze programma's gebruiken wij respectievelijk voor het opzetten van Joomla! en het ontwikkelen van het Joomla! template.

De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple OSX besturingssysteem.

Cursusdata 2019

Cursusdata

Momenteel is de workshop niet ingepland. Neem contact op voor meer informatie.

De kosten van de opleiding Joomla! template design

De Cursus Joomla! template design kost € 899,- excl. BTW

Zijn er aanvullende kosten?

Bij veel opleiders zijn er aanvullende kosten gemoeid bij een opleiding. Bij ons is de prijs echter all-inclusive. U betaalt dus geen aanvullende bedragen voor boeken, materialen etc.

Verder is bij de prijs inbegrepen:

 • Een eigen webaccount, waar u uw website kunt ontwikkelen
 • Studieboeken en studiemateriaal
 • Een online discussieplatform om vanuit huis contact te onderhouden met mede-cursisten

Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • Een computer
 • Software (u dient zelf de beschikking te hebben over de gebruikte (Adobe) softtware)

De belastingdienst en opleidingen

De overheid is gebaat bij goed geschoolde burgers. Om die reden faciliteert de overheid graag het vergroten van kennis in het kader van de beroepsuitvoering. Studiekosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op: belastingvoordeel.