Skip to main content

Digitale Academie

Cursus Joomla professional

Je bent als webdesigner al dan niet enige tijd actief in de markt. Waarschijnlijk merk je=, net als wij, dat de vraag naar eenvoudig te beheren websites langzaam maar zeker toeneemt. Daarnaast wil je wellicht op eenvoudiger wijze uitgebreide functionaliteiten bieden aan uw klanten. Joomla! en alle voor Joomla! beschikbare uitbreidingen (Extensions) stellen je in staat om op deze groeiende vraag in te spelen. Inmiddels zijn voor Joomla! namelijk duizenden uitbreidingen beschikbaar. In deze cursus leren wij je, hoe je binnen no-time de vele voordelen van het Joomla! systeem binnen uw beroepspraktijk kunt benutten.

Inleiding

Wat kun je na de opleiding Joomla! professional

Onderwerpen

Inleiding cursus Joomla! professional

Voor wie

Voor wie is deze cursus Joomla! professional bedoeld?

Data

Alle data cursus Joomla! professional op een rijtje

Tarieven

Opleidingskosten cursus Joomla! professional

De online opleiding Joomla!

Joomla!

Veel webdesigners kiezen voor het gebruik van een CMS, omdat steeds meer van hun klanten min of meer eisen, dat zij zelf hun website kunnen onderhouden. Misschien behoort u ook tot deze groep webdesigners. In dat geval is het Joomla! CMS een ideaal systeem om aan uw klanten aan te bieden. Wereldwijd werken namelijk honderdduizenden mensen met dit systeem, vanwege het grote gebruikersgemak.

In deze cursus leren wij u hoe u d.m.v. het inzetten van het Joomla! CMS een meer flexibele, dynamischer en krachtige website kunt ontwikkelen. Een Content Management Systeem is namelijk een systeem waarmee u uw opdrachtgever / de klant in staat stelt om op eigen kracht de website te onderhouden. Dit is iets wat steeds vaker een eis is van opdrachtgevers. Bovendien zorgt het ervoor, dat u zich kunt focussen op uw core-business, namelijk het ontwerpen en ontwikkelen van websites.

Wat is Joomla?

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem, dat wereldwijd door miljoenen ontwikkelaars wordt gebruikt. Het is een systeem dat ideaal is voor enerzijds webdesigners en anderzijds eindgebruikers (uw opdrachtgever / klant). De webdesigner mag namelijk zonder daarvoor te hoeven betalen, gebruik maken van een systeem, dat out-of-the-box al heel veel krachtige mogelijkheden heeft. Denk daarbij aan het beheer van inhoud, gebruikers, navigatiemenu's, contactformulieren, mini-enquêtes, rss feeds, zoekfunctionaliteit, etc.

Voor wie is Joomla! geschikt ?

Het Joomla! CMS is uitermate geschikt voor midden- en kleinbedrijf websites. Doordat het systeem echter zeer eenvoudig uitbreidbaar is, kan het door toevoegingen ook zeer goed geschikt gemaakt worden voor grotere organisaties. Dit maakt Joomla! ook meteen een zeer krachtige tool voor webdesigners. Voor hen is namelijk heel veel aanvullende functionaliteit vrij (open source) beschikbaar. Er zijn duizenden uitbreidingen voor Joomla! gemaakt. Daarbij kunt u denken aan webwinkels, nieuwsbrievensystemen, reserveringssystemen, fora, zoekmachine-optimalisatie systemen en nog veel meer.

Als klap op de vuurpijl is het Joomla! CMS ook nog eens uitermate gebruiksvriendelijk. Veel bedrijven kiezen voor het systeem, omdat iedere gebruiker na een korte training zonder problemen met Joomla! kan werken.

 

Wat leren wij u over Joomla?

Van ons leert u de volgende aspecten van het Joomla! CMS kennen:

 • Installatie en configuratie
 • Ontwikkeling en ontwerp van de sitestructuur
 • Invoeren van inhoud in Joomla! (onderhoud van de website)
 • Realisatie van de navigatiestructuur
 • Ontwerpen van de layout voor Joomla! Dit wordt ook wel Template Design genoemd.
 • Uitbreiden van Joomla! door toevoegen van extra functionaliteit (bijvoorbeeld een webwinkel)
 1. U doet ervaring op in het werken met een opdrachtgever.
 2. Het eindproduct kan dienen als het eerste product voor portfolio. Iets wat van pas kan komen wanneer u met een potentiële nieuwe opdrachtgever of werkgever spreekt. Bekijk wat onze cursisten gemaakt hebben in het cursisten portfolio.

Wat kunt u straks als Joomla! webdesigner?

Na afloop van deze cursus kunt u:

 • Joomla! installeren en configureren.
 • Een inhoudelijke structuur van Sections, Categories en Articles uitwerken.
 • Een navigatiestructuur uitwerken.
 • Een eigen layout / Joomla! template ontwerpen en ontwikkelen.
 • Joomla! uitbreiden d.m.v. een variatie aan uitbreidingen.

Duur van de opleiding

U volgt deze opleiding gedurende 6 dagen (12 dagdelen). Per week is 1 dag (2 dagdelen) ingepland. Wij houden in onze planning rekening met de in de regio geldende schoolvakanties.

Momenteel is de workshop niet ingepland. Neem contact op voor meer informatie.

Onderwerpen

Installatie en configuratie

Voor u aan de slag kunt met het Joomla! CMS, zult u eerste moeten weten waaraan uw webserver dient te voldoen, dus hoe u de juiste randvoorwaarden creëert. Daarna gaat u Joomla! installeren en configureren, zodat het in basis voldoet aan uw wensen. Pas na deze eerste noodzakelijke stappen kunt u aan de slag met uw Joomla! website.

Content (secties, categorieën en artikelen) en navigatie

Als u installatie en configuratie achter de rug heeft, gaat u aan de slag met het uitwerken van de inhoudelijke structuur van uw website. Daarbij maakt Joomla! gebruik van Sections, Categories en Articles. Als u eenmaal de inhoudelijke structuur heeft uitgewerkt, kunt u een navigatiemenu opzetten. De navigatie is uiteraard het belangrijkste houvast voor de bezoeker en dient dus overzichtelijk en helder te zijn.

Werken met standaard extensions / uitbreidingen

Als u de inhoudelijke structuur heeft uitgewerkt is het tijd om functionaliteiten in te schakelen. Joomla! heeft out-of-the-box al een flink aantal uitbreidingen (extensions) beschikbaar, zoals:

 • Zoekfunctionaliteit
 • Laatste nieuws module
 • Gerelateerde items
 • Polls/mini-enquêtes
 • Contactformulieren
 • Newsfeeds
 • etc.

Ontwerpen van templates

In deze module komt uw bestaande kennis van pas. U gaat namelijk Joomla! templates ontwerpen, maar daarbij is uw kennis van xHTML en CSS onmisbaar. Wij leren u namelijk de juiste technieken om een template te realiseren, de methodiek van Joomla! styling, het werken met Joomla! template overrides en parameters en het gebruik van countModules. Allemaal termen die u wellicht niet direct iets zeggen, maar die u kunt dromen na afloop van de cursus.

Samenvattend kunt u dit verwachten van dit onderdeel:

 • Ontwerpen van de layout voor Joomla! Dit wordt ook wel Template Design genoemd.
 • De methodiek van het stijlen van Joomla! specifieke CSS classes.
 • Gebruik maken van zogenaamde template overrides.
 • Gebruik maken van template condities, zoals countmodules.
 • Flexibele templates bouwen.
 • De mogelijkheden van template parameters.

De kracht van Joomla! - 3rd party Extensions

Het laatste onderdeel van deze cursus is er één waarin wij u de kracht van Joomla! leren kennen. Voor Joomla! zijn namelijk meer dan 3000 uitbreidingen beschikbaar, zoals een webwinkel, een nieuwsbrievensysteem, een makelaarssysteem, zoekmachine-optimalisatiesystemen en nog veel meer. Tijdens dit laatste deel van de cursus maken wij u wegwijs in de wereld van Joomla! extensions en doen u talloze waardevolle suggesties aan de hand voor het uitbreiden van uw website(s) met extra functionaliteit.

Voor wie is deze opleiding bedoeld ?

Voor deze opleiding geldt, dat wij ervan uitgaan, dat u reeds websites heeft ontwikkeld en daarmee basiskennis heeft van (x)HTML en CSS. U hoeft geen expert te zijn, maar wel bekend zijn met termen als tags en classes. Heeft u hier geen ervaring mee, dan is wellicht de Cursus Joomla voor beginners een optie. Daarnaast veronderstellen wij algemene kennis van computergebruik. Dat houdt in dat wordt verondersteld, dat u vertrouwd bent met Windows, weet hoe u bestanden en mappen beheert op uw computer en kunt surfen op Internet. Mocht u een Mac gebruiker zijn en van uw eigen Apple laptop gebruik willen maken tijdens de cursus, dan is dit uiteraard mogelijk.

Documentatie en begeleiding

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van vrij verkrijgbare vakliteratuur. De kosten voor literatuur zijn in de cursusprijs inbegrepen. Ook maken wij tijdens de cursus gebruik van een online discussieplatform. Bij aanmelding wordt voor u een account aangemaakt, waarvan u gedurende en na afloop van de cursus gebruik kunt maken om te discussiëren met mede cursisten en docenten. Daarnaast krijgt u - indien gewenst - toegang tot onze gesloten facebook groepen, waar u online kunt discussiëren met cursisten en oud-cursisten.

Software

De software die wij gebruiken tijdens de opleiding is deels in Open Source verkrijgbaar en deels commercieel. Het gaat hierbij om de programma's Wordpress, (Joomla!), FireFox, Chrome, FileZilla en Adobe Dreamweaver, Adobe Photoshop & Adobe XD. Deze programma's gebruiken wij respectievelijk voor het opzetten van Wordpress (Joomla!) en het ontwikkelen van het Wordpress Thema (Joomla! template).

De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple MacOS besturingssysteem.

Locatie

De opleiding wordt verzorgd in Deventer.

Cursusdata 2019

Cursusdata

Momenteel is de workshop niet ingepland. Neem contact op voor meer informatie.

De kosten van de opleiding Joomla!

De Cursus Joomla! voor webdesigners en gevorderden kost € 1495,- excl. BTW

Zijn er aanvullende kosten?

Bij veel opleiders zijn er aanvullende kosten gemoeid bij een opleiding. Bij ons is de prijs echter all-inclusive. U betaalt dus geen aanvullende bedragen voor boeken, materialen etc.

Verder is bij de prijs inbegrepen:

 • Een eigen webaccount, waar u uw website kunt ontwikkelen
 • Studieboek en studiemateriaal
 • Een online discussieplatform om vanuit huis contact te onderhouden met mede-cursisten
 • Indien gewenst krijgt u toegang tot onze gesloten facebookgroepen voor cursisten en oud-cursisten

Bij de prijs is niet inbegrepen:

 • Een computer (u dient thuis de beschikking te hebben over een computer, bij ons op de locatie kunt u uiteraard een van onze computers gebruiken)
 • Software (op de cursuslocatie is software beschikbaar, maar u dient thuis zelf ook de beschikking te hebben over de (Adobe) software) - Bel ons voor informatie over studentenpakketten op 0570 - 514 899

De belastingdienst en opleidingen

De overheid is gebaat bij goed geschoolde burgers. Om die reden faciliteert de overheid graag het vergroten van kennis in het kader van de beroepsuitvoering. Studiekosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op: belastingvoordeel.