Skip to main content

Articles in Category: Weekverslag

Nachtwerk

Les 7

7 januari 2015. Na het installeren van Dreamweaver gaan we in sneltreinvaart door het halve boek HTML/CSS. Het is opletten geblazen, want de paden van het enigszins schoolse boek worden nu verlaten en we betreden de praktijk aan de hand van Dreamweaver. Hier worden dromen geweven (of gesponnen?). Al gauw wordt het me duidelijk dat je met HTML en CSS erg creatief kunt zijn. Ze lijken totaal niet op elkaar; de een regelt de basisstructuur en de ander de opmaak. Maar het is wonderlijk hoe die twee kunt laten samenwerken. Als huiswerk krijgen we de opdracht om een soort van Mondriaan-achtig tapijt te maken.

12 januari 2015. Thuis Dreamweaver geïnstalleerd. Dit is eigenlijk het enige wat ik doe deze avond.

13 januari 2015. Mijn Mondriaan lukt wel, maar of ik het allemaal op de juiste manier heb gedaan, ik betwijfel het. Een aantal dingen zijn mij nog niet duidelijk.

Les 8

14 januari 2015. Van Mondriaan naar Webdeveloper. Een leuke les, waarin ik, waarschijnlijk met bolle ogen van concentratie, de inhoud van de les probeer bij te benen. Het mondriaan-werkje is pas het begin. Nu komt het echte werk: een opzet voor een website met een top, een middle en een bottom. Daarbinnen komen weer divjes voor kolommen. Maar: de inhoud moet zich wel aanpassen aan de grootte van het scherm. Een mooie opdracht voor thuis. Dat wordt doorbijten.

18 januari 2015. Zondag. Ik heb weer het gevoel dat ik de basis niet beheers. Dus, zo spreek ik mijzelf maar toe, ga ik eerst verder met het hoofdstuk ‘Border, margin, padding’ van het HTML/CSS boek. Het lijkt verdacht veel op het uitstellen van de moeilijke opdracht om een opzet te maken voor de pagina ‘Blauw-bleu’. Maar het is geen slechte keus. De zondagse rust heb ik vaak nodig omdat dan ik pas merk hoe moe ik ben. Een hoofdbreker is vandaag niet op zijn plaats.

20 januari 2015. Maar nu moet ik er echt aan geloven. Helaas begin ik pas om 23.00 uur aan de opdracht omdat ik ben blijven hangen voor de TV. Komt allemaal door de film Titanic. Als het schip begint te zinken sta ik pas op. Het zal dus wel laat worden.

In het begin wil het nog niet erg lukken. Ik probeer het een en ander met border, margin en padding. Drie kolommetjes met een breedte van 33,3333%, dat lukt nog niet. Misschien een ouder-kleinkind relatie? ’t Is wel erg ver gezocht. Om 00.30 uur, als de letters beginnen te dansen, gooi ik het over een andere boeg. Als het niet lukt om drie nette kolommetjes te krijgen door de kolom-divjes te koppelen aan een breedte van 33,3333%, waarom definieer ik dan niet gewoon eerst drie kaders. Misschien kan ik die wél een breedte geven van 33,3333%. Daarbinnen komen dan de kolom-divjes.

Het werkt! Wat een opluchting. Ik ben vervolgens nog wel ruim een uur bezig met de rest, maar dat kan me niet meer schelen. Om 2.00 uur is het af (zie printscreen). De Titanic is inmiddels gezonken, maar ik heb het gered.

Oude liefdes, nieuwe kansen! (7)

Om te beginnen (mag het nog?) de beste wensen voor 2015!

De vakantie is weer voorbij en ik stond te springen om weer aan de slag te gaan. Mijn goede voornemens in de vakantie om even een flink aantal meters te maken, is helaas niet tot stand gekomen. Gelukkig heb ik de draad na de eerste les van 2015 weer op kunnen pakken en ben ik weer bezig met ontwerpen en html verder onder de knie krijgen. 

We zijn nu lekker bezig met de templates in joomla!. het initiiele oefen-design begint vorm te krijgen en het lijkt zelfs nog op een website. In miijn geval een ouderwetse website, maar het ging mij meer om de theorie. Snappen wat ik aan het doen ben vond ik nu belangrijker dan gelijk een design dat 2015 waard is.

Mijn eigen onderneming (samen met 2 partners) begint nu ook vorm te krijgen en voor onze eindopdracht probeer ik nu mijn effort te steken om hiervoor een goede website in elkaar te zetten. Gelukkig staat Marco aan de zijlijn mee te kijken en kan ik gebruik maken van zijn kennis en ervaring! Altijd een goed gevoel!

Het gaat nu tijd worden om alle geleerde stof toe te passen. Beginnend bij het begin, het maken van een overzicht met functionalitieiten en onderwerpen die nodig zijn voor de website. Daarna eens kijken of we een vergelijkbare template kunnen vinden die zoveel mogelijk onze wensen al tot uiting brengt. 

 

Al webber

Teruglezen, slicen en weer doorgaan

uitgekleed

Les 5

10 december 2014. We gaan onze nieuwsbrief ‘opsnijden’ of ‘slicen’. Het ontwerp, dat net zo mooi was aangekleed voor de opdrachtgever, wordt weer uitgekleed en gaat verder als vlakverdeling. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Het ene heb je nodig om een zo gedetailleerd mogelijk ontwerp te kunnen overleggen, het andere heb je nodig voor de technische realisatie.

De week verloopt zonder dat ik veel aan mijn huiswerk doe. Allemaal prioriteiten (of bijzaken?) komen op mijn pad en slurpen mijn aandacht op. Ik stel het werken aan mijn opleiding uit met de gedachte dat ik in de kerstvakantie het een en ander zal kunnen inhalen.

Les 6

17 december 2014. Laatste les voor de kerstvakantie. Het valt niet mee, want nu gaan we een ontwerp maken voor een website. Het is zoals met de nieuwsbrief, alleen is de vlakverdeling ingewikkelder.

De kerstperiode verloopt zonder veel noemenswaardigheden. Mijn werkweken zijn kort, maar daartegenover staan de verplichting tijdens de kerstdagen en oud en nieuw. Diverse uitjes vullen de dagen en mijn tijd gaat vooral naar gezin en familie. Ook belangrijk. Pas na oud en nieuw heb ik weer tijd voor de opleiding.

4 januari 2015. Oppakken waar ik gebleven was. Eerst mijn achterstand met het boek HTML/CSS. Ik moet er weer helemaal inkomen. Ik krab geregeld achter mijn oren. Hoe zat het ook al weer? Teruglezen en weer verder gaan.

5 januari 2015. Oppakken van mijn activiteiten in Photoshop. Diverse tutorials bekeken. Weet je wat, laat ik eens gek doen, ik maak gewoon nóg een nieuwsbrief. Dit keer over brood. Over ‘slicen’ gesproken. Volgens mij is de vertaling letterlijk: het snijden in plakken. Ik heb er lol en voeg de categorieën ‘broodgrappen’ en ‘broodkunst’ toe.

Slicen is leuk! Het voelt alsof ik met een echt mes aan het snijden ben. Nadat ik de slices een naam heb gegeven druk ik op de wonderbaarlijke knop ‘SAVE FOR WEB’. Nu nog bestandsindelingen (JPEG, PNG, GIF) aan de slices meegeven en een ‘output setting’ voor het geheel en… ta da! Ziehier uw website, een kopie van het opgesneden ontwerp in Photoshop, maar dan vertaald naar XHTML. It’s a miracle.

6 januari 2015. Verder met het slicen van de website voor een basisschool. Ik hou de tutorials bij de hand en bekijk ze vaak tussendoor. Uiteindelijk is mijn html-pagina van de basisschool ook klaar. De bronpagina kan worden ontgonnen…

bloggen..

bloggen..

Bloggen..

Tja, niet helemaal mijn ding is gebleken. Maar na een paar keer de indringende blik van de strenge leraar te hebben ontweken, toch maar eens het toetsenbord gepakt om mijn bevindingen te beschrijven.
En, misschien wel meer ;-)

Na een lange tijd hersendood te hebben geleefd in een omgeving wat alles behalve prikkelend was, was het dan eindelijk zover: werkloos. Eerst lekker een maandje niets doen, afkicken en alles nog een keer goed overdenken, want ik heb plannen. Plannen om het roer eens flink om te gooien. Na zo’n 8 jaar in een stramien van verveling en ergernis te hebben gezeten heb ik mezelf meermaals de vraag gesteld wat me nu echt gelukkig maakt. Kleuren, tekenen , creëren, plaatjes draaien, knopjes draaien en knutselen, zijn de dingen die me altijd al blij hebben gemaakt en dat zal vast een reden hebben.

Ik ben altijd wel bezig geweest in mijn vrije tijd met dingetjes bedenken en maken. Zo heb ik een 600 liter aquarium van 0 tot af in elkaar gezet met wat plaatjes hout en een ruitje, pak ik af en toe een kwast om een doek vol te kliederen en ben ik erg vaak bezig met muziek. Ik heb vroeger plaatjes gedraait en soms knutsel ik zelf een nummertje in elkaar. Net voordat ik ben begonnen met de cursus heb ik mijn werk- en slaapplek ook eindelijk eens verbeterd en met 35 steigerplanken een meubel en een bed in elkaar gezet.

Het geeft een rust tijdens het uitvoeren en voldoening als iets af is en dat was hetgeen wat ik alweer een tijdje aan het herontdekken was.

Ook heb ik ooit in een ver ver verleden toen het gras nog groen was enzo, een grafische opleiding gedaan en hoe ik het voor elkaar heb gekregen weet ik niet, maar de laatste 8 jaar heb ik doorgebracht in een heel andere wereld. Ik werkte in een callcenter, ooit begonnen als iemand die vragen beantwoord, maar later heb ik de trainingen mogen ontwikkelen en geven voor de mensen die nieuw binnen kwamen. Het laatste, tevens grootste deel ben ik teammanager geweest. Dit heb ik net geen 5 jaar gedaan. Ik heb daar veel geleerd, maar nu is het wel weer tijd om iets anders te doen. Plan 1 was snel geboren, ik werd al blijer van de ideeën alleen al.

Omdat ik het „geluk” had dat ik werd ontslagen met een sociaal plan gaf dit wat opties en deuren en zodoende stapte ik 3 November bij De Digitale Academie binnen.

In het begin is het zoals altijd in een nieuwe omgeving een beetje aftasten, maar als snel ik kreeg ik het idee dat het wel leuk zou gaan worden. We zitten met een klein clubje, er is veel ruimte om te vragen en er staat iemand met een bom aan kennis. Marco is een lekker enthousiaste allesweter en je merkt dat hij zijn kennis graag deelt. Zo graag dat er soms gesmeekt moet worden om een plas, rook of koffie pauze. Ook vind ik de verdeling in de groep goed en je merkt dat het met de week gezelliger wordt.

Leren we dan ook iets? Dat idee heb ik zeker wel. Doordat ik even in de grafische wereld heb gezeten heb ik natuurlijk aardig wat raakvlakken. Maar als het op webdesign aankomt ben ik best blanco en is er voor mij een hele andere wereld aan het opengaan.

Nu heb ik leren slicen in photoshop voor het web, het proces gezien wat voorafgaat aan het ontwerp, een wireframe gemaakt en heel langzaam aan begin ik iets te begrijpen van HTML en CSS. Dit was voorheen arabisch voor mij, ook een taal die ik niet beheers.

Afgelopen week zijn we beland bij het onderwerp Joomla! en hebben we de eerste stappen gemaakt naar het opzetten van een structuur om te gaan leren de rest in te vullen. Ik ben benieuwd!

Oude liefdes, nieuwe kansen! (6)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (6)

Er is weer een week voorbij. De les van deze week was wederom interessant. Helaas was ik zelf niet helemaal fit en dan is zo’n hele dag een lange zit. Ik dacht hiermee mijn ziektetijd afgedaan te hebben, maar helaas heb ik het nu echt te pakken en is het morgen maandag, en dus cursusdag. Ik voorzie een lange dag met veel gesnotter, maar stiekem denk ik niet dat ik thuis wil blijven.

We hebben deze week een start gemaakt in Joomla. Menu’s, categorieën en artikelen aanmaken en deze met elkaar verweven zodat er daadwerkelijk een werkend menu ontstaat. Er is nog wel wat trial and error nodig om alle opties te verkennen, maar daarvoor ben je ‘student’ en wil je graag weten wat er allemaal mogelijk is.

Een opdracht voor deze cursus is om aan het eind een zelfgemaakte website af te hebben. De website moet werkend zijn en online gepubliceerd kunnen worden. Toevallig mag het zo zijn dat ik samen met twee anderen een serieus idee heb kunnen ontwikkelen voor een eigen bedrijf. Het idee is om nu te kijken welke mogelijkheden Joomla ons kan bieden om een professionele en aan onze eisen voldoenende website te creëren. We zijn erg benieuwd.  Alles staat nu nog in de kinderschoenen, maar in grote lijnen hebben we serieuze kaders kunnen trekken en qua uitvoering en disciplines hebben we de taken al goed verdeeld. Zal alles dan ineens toch als kleine puzzelstukjes in elkaar gaan vallen en belooft de toekomst er echt eentje te zijn die bestaat uit mogelijkheden? We wachten het af….

Al Webber

Oude liefdes, nieuwe kansen! (5)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (5)

Vorige week zijn we gestopt na een uitdagende dag van html en css in het programma Dreamweaver. Na een kleine vraag en antwoord sessie hebben we de draad weer opgepakt en zaten we volledig geconcentreerd html te schrijven op onze computers.

Het duurde niet lang of de eerste vraagtekens begonnen te ontstaan, maar deze keer waren we al beter uitgerust om in ieder geval zelf de kleine typefoutjes eruit te halen. Een dubbele punt in plaats van een ‘punt-komma’ en het hele design verandert van een strak opgezette blokkendoos in een ingestorte piramide. Een tip voor de DDA is om het cursusbedrag te schrappen en per gevallen “Marco (naam van de docent in het geval dat het niet duidelijk was), het lukt niet’ een klein ondersteuningsbedrag te vragen. Pinnen wel mogelijk maken in dat geval ;-).

Het was leuk om te merken dat er naar mate de minuten voorbij raasden, de kennis en het gevoel voor de taal steeds groter werd. Zo zelfs dat we op eigen initiatief kleine, ongevraagde veranderingen in ons eigen design begonnen te maken. Met goed resultaat ook nog! En zeg  nu zelf, wat is er nou leuker dan creëren? Op ons eigen niveautje speelden we even voor God met onze eigen digitale bouwblokken van het leven.

Ik kreeg in de les te horen dat één van mijn mede cursisten mijn blog aan het bijhouden was. Ik ben benieuwd of zij deze blog ook weer heeft gelezen. Ik beloof dat als zij het codewoord “SPITTER-SPETTER-SPATER” hardop zegt tijdens de cursus, ik koffie zal halen voor de klas. Uiteraard moet zij dit dan wel hardop en tijdens de aanwezigheid van alle cursisten en docent uitspreken en is het codewoord maar eenmalig te gebruiken. Als je nog wensen voor bepaalde koek hebt, hoor ik het wel als een reactie op mijn blog.

Terug naar de harde realiteit. We hebben weer een hoop kennis op mogen doen maandag. Tot nu toe hebben we de basics vooraf aan het maken van een design opgedaan, hebben we een schets gemaakt voor een design en zijn we een tijd bezig geweest in Photoshop om zelf een design te maken. De theorie van html is goed te begrijpen tijdens de cursus, maar thuis is het toch altijd net even iets anders. Ik heb er nu wel steeds meer vertrouwen in en met wat passen en meten krijg ik nu toch wel wat leuks op het scherm getoverd.

Tot nu toe bevalt de cursus erg goed. Er zit echt een stijgende lijn in en we werken stapje voor stapje naar een groter geheel toe. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik na deze cursus een hoop kennis rijker ben en zelfstandig mooie producten op de markt kan zetten. Ik heb er steeds meer zin in!

Al Webber

Wat heb ik tot nu toe geleerd

De geleerde stof opgezet in een Xmind flow diagram om de samenhang nog eens vast te stellen.

Die was ik even kwijt maar zie nu hoe we dit proces doorlopen. 

 

 

Mijn eerste stapjes: week 3 en 4

Mijn eerste stapjes: week 3 en 4 Mijn eerste stapjes: week 3 en 4

Les 3

19 november 2014. Boeiende en gezellige les in het kader van Photoshop. We gaan meer en meer naar de inhoud. Over de wireframes, die ik thuis gemaakt heb: de categorie-balk staat alleen op de Home-pagina. Da’s niet handig, want dan moet de bezoeker telkens naar Home om de hoofd-onderwerpen te raadplegen.

20 november 2014. Met terugwerkende kracht schrijf ik mijn blog “De eerste twee lessen”, maar het zit nog vers in mijn geheugen.

21 november 2014. Even mijn blog in de DDA-magazine zetten. Even? Nou ja, ik ben er anderhalf uur mee bezig. Hoe zat het ook al weer? Oja, onder “author” mijn inleiding plaatsen. Pakkende tekst zoeken… Foto bij de koptekst? Laat ik het maar proberen. Profielfoto? Huppetee, niet te lang nadenken. Daarna de inhoud onder “article”. Kopiëren, plakken, foto erbij van de cardsorting. Zo opgeschreven lijkt het een peuleschil. Maar de praktijk is “trial and error”.

23 november 2014. Photoshop: haren uit mijn hoofd! Ik dacht: “Ik doe de dingen die we in de les deden even thuis na”, maar het lukt voor geen meter. Die foto van die vrouw met gouden krullen op die skyline achtergrond. Twee uur zitten pielen, tutorials bekeken. Ik probeer het lagen-systeem te doorgronden. Maar ik ben te moe en besluit te stoppen.

24 november 2014. Twee portretfoto’s uitgezocht op internet. Ik moet ze in elkaar laten overvloeien met Photoshop: van twee naar één. O, o, o, wat een gehannes. Het resultaat is bedroevend.

25 november 2014. Meer tutorials bekeken. Het moet toch een keer lukken. Deze dan, de “clipping mask”: http://www.photoshop-tutorials.be/Photoshop-Tutorials/Teksteffecten/Tekst-vullen-met-een-foto.htm.

Eureka! Ik begin het laagjes-principe te begrijpen:

    WAT MIJN OGEN ZIEN:
       |   |   |
KOPIE ACHTERGRONDLAAG   )
       |   |   |        ) LAAG 1 + TEKSTLAAG = SET 1 = MASKER
TEKSTLAAG + KLEUR GRIJS )
       |   |   |
    ACHTERGRONDLAAG

De “kopie achtergrond-laag” ligt BOVENOP de tekstlaag, want als hij eronder zou liggen, zou je de kleur grijs zien! De letters vormen in dit geval een soort van uitsteek-gereedschap: je gebruikt ze om de bovenliggende laag mee uit te steken. Het effect is dat van een masker: het lijkt of je door de letters heen kijkt, MAAR DAT IS DUS NIET ZO. De letters zelf zijn de tweede laag, de vulling is de bovenste laag. Ik ben trots op mijn eerste stapjes!

26 november 2014. De les is uitgevallen. Ik benut de tijd om mijn achterstand van het boek HTML/CSS in te halen.

27 november-2 december 2014. Ik heb een black-out, want ik weet niet meer wat ik gedaan heb. Het is krankzinnig druk. Ik schakel tussen werk-solliciteren-sinterklaassurprises-evaluatiegesprek-opleiding-huishouden-koken.

Les 4

3 december 2014. Ik ben met het OV gekomen. Tot mijn verbazing is het goed te doen. In de les gaan we verder met Photoshop: een button maken, tekst toevoegen en een nieuwsbrief maken. Het gaat steeds meer vorm krijgen. Opdracht: thuis afmaken. Verder heb ik Marco naar mijn ‘twee portretten in elkaar over vloeiend’ laten kijken. Met een paar klikken laat hij zien wat er aan schort. Best wel verhelderend.

7 december 2014. Na alle drukte van Sinterklaas nu weer een middag voor de opleiding. Het punt is: in de les kan ik het prima volgen, maar thuis loop ik weer vast. Het begint allemaal heel gemoedelijk, want het plaatsen van de ‘grids’, de foto’s en de maskers lukt heel aardig, maar dan de tekst… hoe moest dat ook al weer? Na eindeloos proberen geef ik het op. Volgens mij ben ik gewoon te moe. Ik wil er niet over praten.

9 december 2014. Nog wat tutorials bekeken. Ik ga verder met mijn ‘muziek-nieuwsbrief’. De teksten. Hoe krijg ik nou een zwart puntje? Het lukt mij alleen als ik eerst de groep selecteer. Dan al die bewerkingen van ‘blending options’… de mogelijkheden zijn onbegrensd. Ik speel ermee, het is de enige manier. Een goede vier uur ben ik er mee bezig. En dat schrijf ik nu; het is 1:00 ’s nachts. Stoppen! Maar ik ben wel blij met dit resultaat.

Oude liefdes, nieuwe kansen! (4)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Na zes hoofdstukken in het boek van css en html krijg je een klein beetje een idee van wat je allemaal mag verwachten van html. Het is echter nog veel uitgebreider dan ik dacht, bleek wel in de lessen. Maar net als bij Photoshop, is het goed om bij de basis te beginnen.

Na een gesliced Photoshopdesign te hebben overgezet naar het programma Dreamweaver, ook van Adobe, begint het stoeien met programmeertalen. Mijn ‘slices’ komen anders dan verwacht tevoorschijn op mijn beeldscherm. Helaas niet zo recht en gesorteerd als in Photoshop. Het lijkt meer een legpuzzel die over, onder en naast elkaar is geschoven. Aan ons nu de taak om deze puzzel netjes terug te zetten hoe deze bedoeld was. Makkelijker gezegd, dan gedaan, maar met wat handige tips en stap voor stap uitleg van Marco komen we een heel eind.

Het vervelende aan die programmeertalen is dat het zo logisch is als het maar kan. Helaas betekent dat ook dat één typefoutje je hele design in elkaar kan gooien. De computer doet precies wat ik zeg, maar ik weet soms even niet wat ik tegen hem moet zeggen. Na een uurtje bezig geweest te zijn met een aantal basisstappen begint de logica door te schijnen en wordt het spelen met codes steeds leuker.

Na een tijd gaan we een paar stapjes verder die weer een aantal andere, voor mij nog onbekende codes verwachten die op dat moment nog niet in mijn repertoire zijn beland. Nadat het duidelijk is dat “de computer aanstaren en verwachten dat hij zelf de oplossing biedt” niet gaat werken, vraag ik Marco toch maar even om een verlossend woord. Wat lijkt het makkelijk als hij het doet.

Uiteraard komt alles goed en verlaten we aan het eind van de dag een stuk wijzer het gebouw. Wederom een zeer nuttige en goede dag mogen beleven!

Al Webbber

Oude liefdes, nieuwe kansen! (3)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Ik had beloofd in mijn vorige blog om iets meer te vertellen over het gebruik van Photoshop. De instructievideo’s op de website van DDA zijn erg behulpzaam. De opbouw van de lessen en het huiswerk zit goed in elkaar. De lessen en de online video’s versterken elkaar door herhaling en vernieuwing. Voor mij werkt het in ieder geval prettig. Met Photoshop hebben we nu de basis een klein beetje gehad; Uitsnijden, overlappen, transparantie, buttons maken, etc. Ik ben nu nog niet gelijk een professional, maar vergeleken met een aantal weken gaat het met grote sprongen vooruit!

Ons eerste design (en stiekem thuis een tweede) is realiteit geworden. Het gaat mij nu nog om de skills en minder belangrijk vind ik het resultaat nog. Die komen wel als alle skills geleerd zijn en ik van begin tot eind weet wat me te wachten staat. Op dit moment leer ik nog teveel bij om mezelf zorgen te gaan maken om het eindproduct van een oefenproduct. Maar ondanks ik minder belang hecht aan het eindresultaat, vind ik zelf dat ik geen slechte eerste poging heb gedaan.

Ik vraag me af in hoeverre we welke technieken en programma’s ik later daadwerkelijk op welke manier zal in kunnen en moeten gaan zetten. Tegenwoordig zijn er al zoveel templates en voorwerk beschikbaar. Maar ja, laten we maar bij de basis beginnen en vanaf daar onszelf gaan opwerken naar professioneel webdesigner.

In mijn volgende blog vertel ik iets over het gebruik van html en css. Dit wordt onze volgende grote stap in de cursus. Ik heb al enige kennis van deze talen, maar dat was vooral in een voorop vastgesteld desgin, de tekst implementeren. Ik ben erg benieuwd!

“Al Webber”

De eerste twee lessen

De eerste twee lessen

Les 1

5 november 2014. Les net afgelopen. Wat een avond! Ik zit op de A1, in de auto terug naar huis. Zojuist de eerste les gehad. Geweldige ervaring. Ik kreeg een stortvloed van informatie over mij heen. Ik heb zes of meer koppen koffie gedronken. Nu kramp in mijn rechterbeen, die ik probeer te stoppen door er op te slaan met mijn hand. O ja, en ik ben net gebeld dat ik mijn rugzak vergeten ben. Komt volgende week wel.

7 november 2014. Achter de PC. Laat ik eerst eens Lastpass installeren. Daarna wat wachtwoorden genereren. Hoe moet dat? Hier een knopje zus, daar een knopje zo. Inloggen gaat soms automatisch, soms met het icoontje en soms moet ik een map induiken om in te loggen. Heb ik het dan wel goed gedaan? Een paar dagen later kom ik er op mijn werk achter dat inloggen daar niet mogelijk is. Ik ben het zat. Lastpass gedeïnstalleerd. Ben ik wel modern genoeg?

8 november 2014. Facebook. Wat een ervaring. Met één druk op de knop al je vrienden uitnodigen. Ik krijg meteen een reactie van een vriend die ik al jaren niet heb gezien. Blijkt dat mijn ontboezemingen op de ‘Tijdlijn’ door al mijn vrienden gelezen kunnen worden. Waarom wordt ik niet gewaarschuwd door Facebook? Nietsvermoedende, tien jaar achterlopende figuren zoals ik zouden wat meer begeleiding moeten krijgen. Een paar dagen later is alles gekalmeerd en kan ik rustig chatten.

9 november 2014. Cardsorting. Ik heb kaartjes gemaakt in een tabel en die vervolgens uitgeknipt. Alles op het vloerkleed gerangschikt. Kost nog aardig wat tijd, omdat het kleed hoogpolig is en de kaartjes schots en scheef liggen. Maar het lukt, foto gemaakt met mijn nieuwe fototoestel (zie foto). Maar hoe krijg ik die nu op mijn PC? Toestel aangesloten via USB. Downloaden gaat niet automatisch, jammer. Na wat klikken kom ik op de map DCIM. Hè hè, eindelijk. Ik kom erachter dat ik veel te lang bezig ben met geneuzel. Dit moet sneller.

11 november 2014. Boek HTML. Eindelijk, lekker simpel een bestandje overtypen. Maar wat nu, het blijkt toch nog lastiger dan verwacht. Als ik het opsla en weer dubbelklik, opent Chrome de pagina meteen als webpagina. Na wat puzzelen kom ik erachter dat ik moet ‘openen met… Kladblok’, dan krijg ik de platte tekst weer te zien.

Les 2

12 november 2014. Les gehad. Weer veel geleerd, onder andere over de filosofie van Google. Echt interessant! Verder kwam de planning weer aan bod: onderwerpen waar je allemaal aan moet denken zodat je goed beslagen ten ijs komt. Het diepte-onderwerp van deze les is: het maken van wireframes, als basis voor je templates. Ik drink vanavond maar twee koppen koffie. De reis verloopt zonder problemen.

14 november 2014. Cardsorting revisie, omdat ik teveel subcategorieën heb. De gebruiker zal door het bos de bomen niet zien. Daarna in Mindscape een soort van organogram maken. Kost tijd, maar lukt.

16 november 2014. Wireframes ontworpen met behulp van Cacoo. Na wat gehannes, moet ik zeggen dat het aardig gelukt is.

19 november 2014. Boek HTML. Niet zo moeilijk deze keer, wat regeltjes. Maar ja, je moet het maar onthouden! Vaak oefenen, dat zal wel de remedie zijn om het niet te vergeten. Later op de dag lid geworden van Twitter. Volgers heb ik nog niet. Ik volg zelf ook nog niet veel; heb mij een beetje ingehouden bij het aanmelden.

Week 3; 19 november 2014

Lesje Photoshop.. Eigenlijk allemaal wel bekend voor mij!

Alleen ik had mijn huiswerk nog niet af! Schaam* Dus aankomende week iets meer tijd besteden aan mijn huiswerk. Valt allemaal best mee hoor qua hoeveelheid, maar soms ben ik een beetje laks. Ik moet wel zeggen dat ik het best wel lastig vind om buiten de millimeters te stappen en over te gaan naar pixels.. Voelt echt heel vreemd! Out of the box!

Cindy goes online gaat nog niet zo hard, heb m’n eerste blogje volgens mij wel al kunnen twitteren en ik heb zelfs al een volger!! JEUHJ! Ik weet ook dat het niet wekelijks hoefde, maar zo kan ik m'n eigen verslagje ook bijhouden.. Leuk voor later laten we maar zeggen! ;)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (2)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

De eerste les zit er op. Ik ben weggegaan met een goed gevoel en met een veelbelovende kijk op de resterende lessen. Onze docent heet Marco Corro. Hij kan de stof goed overbrengen en heeft op al onze vragen een goed antwoord. De eerste indruk is goed. Een bijkomend extraatje van deze cursus is de levenslange toegang tot een besloten Facebookgroep en de digitale leeromgeving van DDA.

De eerste les was eigenlijk een uitgebreide introductie les. Een groot deel van deze les ging over zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO. Omdat ik mezelf al een klein beetje had verdiept in deze materie was het voor mij voornamelijk bekende materie.

Wij volgen de cursus met vier man. Het is opmerkelijk om te zien hoeveel verschil er zit tussen de mensen die zich hebben aangemeld en de achterliggende redenen om zich aan te melden. De sfeer in de groep is goed en we zijn als groep al een beetje  voorbij aan het initiële sociale “aftasten”. Het lijkt me dat we deze cursus niet alleen goed, maar ook gezellig door zullen komen.

Eén van de doelstellingen is om aan het einde van de cursus een eindproduct te presenteren in de vorm van een werkende website. Uiteraard met de hulp en aanwijzingen vanuit DDA. Ik ben erg benieuwd naar mijn vorderingen tot die dag.

In de tweede les zijn we begonnen aan de lessen photoshop. Een voor mij nog redelijk onbekend terrein, maar wel eentje die ik graag wil verkennen. Mijn eerste indruk van photoshop is dat het vooral een kwestie van doen, ervaren en herhalen is. In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de tweede les.

Op woensdag 12 november heb ik mijn medaille gekregen voor 12,5 jaar trouwe en eerlijke dienst bij de Luchtmobiele brigade. In front van mijn collega’s kreeg ik deze medaille opgespeld. Een zeer nette waardering van mijn (bijna) oude werkgever. Tijdens de ceremonie werd ook verteld dat ik de dienst zou gaan verlaten. Het blijft toch een dubbel gevoel om na zoveel jaar en na zoveel unieke momenten het pak definitief uit te moeten trekken. Nu maar weer focussen op mijn huiswerk. In de volgende les gaan we verder met photoshop.

“Al Webber”

Oude liefdes, nieuwe kansen! (1)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Na jarenlang een groen camouflagepak, een paar kisten en een rode baret te hebben gedragen, is het tijd geworden voor een andere carrière. Waarschijnlijk zal ik met veel heimwee terugkijken naar de activiteiten van mijn oude collega’s. Het werk van een militair is uitdagend, uniek, afzien, doorgaan en samen een doel bereiken onder alle omstandigheden. Ik neem de aangeboren en aangeleerde eigenschappen dan ook graag mee naar mijn nieuwe leven. Het unieke leven van het militair zijn zal altijd haar herinneringen meebrengen en geur, kleur en beeld zullen me nog vaak in het verleden plaatsen. Daarentegen heb ik enorm veel zin om een organisatie te creëren waarin ik ook mijn andere talenten kan inzetten.

Met een achtergrond in communicatiewetenschappen, een verborgen liefde voor creativiteit en creatie, goed analytisch vermogen en stiekem wat hulp van mijn oude werkgever, was de stap van militair naar internetspecialist niet eens zo’n grote stap voor mij. Maar waar moest ik gaan zoeken naar de juiste cursussen en hoe wist ik of de inhoud en het niveau voldoende waren?

Het is dus tijd geworden om andere liefdes en verborgen talenten aan te spreken en deze in stelling te zetten. De huidige tijd waarin we leven draait tegenwoordig bijna altijd rondom of op het web. Websites, Google-resultaten, psychologische inzichten om conversie tot stand te brengen, etc. Het (zaken)leven kent bijna geen communicatie en omzet meer zonder het internet. Daarom ben ik nu met veel frisse moed en met een nieuwsgierige instelling begonnen aan het volgen van de cursus websitedesign met Joomla via de DDA.

Ben jij ook benieuwd hoe deze cursus in elkaar steekt en of het een interessante cursus voor jou is? Volg dan de aankomende maanden mijn Blog. Uiteraard beantwoord ik graag alle vragen en zal ik deze ook zo objectief mogelijk beantwoorden.

“Al Webber”.

Week 2; 12 november 2014

Woensdag 17.00 uur onderweg naar Deventer, eten bij m’n zus en vervolgens weer naar school. Deze keer iets minder koffie drinken!

Deze keer iets meer voorbereiding op de website die we voor onze opdrachtgever gaan maken. Over afspraken maken en hier komt de structuur van vorige week dan eigenlijk weer terug, wat is belangrijk voor de bezoeker om op de website te vinden. Het is erg belangrijk dat dit goed beschreven staat op de website en op de achtergrond van de website om je opdrachtgever goed te vinden op het web.

Twitter heb ik ook nog aan moeten maken, Facebook had ik al… Facebook doe ik eigenlijk al vrij weinig mee en Twitter moet ik nog ontdekken. Cindy goes online!