Skip to main content

Gedachtekronkels op een eerste cursusdag

Eerste dag van de cursus grafische vormgeving. Zin in! Er liggen weer mooie boeken en spullen klaar op tafel. Ook een doosje kleurpotloden, en ik voel me van binnen even weer gelukkig als een klein kind.

Maar dan, na een korte inleiding gaan we allemaal enthousiast aan de slag en krijgen we als oefenopdracht een logo te ontwerpen voor een kinderopvang. Slik! Oeps, dat had ik niet verwacht. Nu al op de eerste dag? Dat is toch hartstikke moeilijk?!

We beginnen met een brainstormsessie en dat is leuk. Als de één wat zegt, schiet bij een ander weer een ander woord binnen. We schrijven alles op en al snel hebben we een hele lijst met woorden. Daarna gaan we aan de slag met het maken van een mindmap. Dat moet lukken denk ik. Ik heb dat vaker gezien bij mijn kinderen als huiswerkopdracht voor school. De praktijk is toch wat lastiger. Marco laat een voorbeeld zien. Via het woord “wind” komt hij bij allerlei automerken. Dat is voor mij nog een stap te ver, zover gaan mijn gedachtekronkels nog niet.

De volgende stap is alle woorden en gedachtekronkels om te zetten in een beeld. We gaan een logo schetsen. Over het algemeen zie ik bij een uitleg graag plaatjes voor me om me een beeld te vormen. Nu moet ik zelf een plaatje bedenken. Na wat stoeien kom ik tot een schets.

Alsof ik het al jaren doe, heb ik over elk lijntje dat ik op papier zet en elk kleurtje dat ik kies nagedacht en een hele toelichting bij.

Ik raadpleeg dr. Google nog even voor de betekenis van kleuren. Als ik het resultaat bekijk, is mijn eerste gedachte: dat wordt oefenen, véél oefenen. Alle begin is moeilijk, maar de eerste stap is gezet!

Ik heb 3 opstaande glooiende lijnen getekend met verschillende kleuren. De 3 verschillende kleuren staan voor kinderopvang (groen), ouders (paars) en kind (rood). Rood trekt aandacht en een kind heeft aandacht nodig en staat centraal in de kinderopvang. Daarom heen staan de ouders, die beschermen hun kind. Paars staat voor rijkdom. Ouders zien hun kinderen als een groot rijkdom.,

Daarbuiten staat de groene lijn voor de kinderopvang. De kinderopvang zorgt voor een veilige en gezonde plek voor de ouders en kinderen. De kromming van de lijnen staan voor geborgenheid en een veilig onderkomen (de opvang). Groen staat ook voor een gezonde leefomgeving. De ouders kunnen de kinderen met een gerust hart achterlaten bij de kinderopvang.

Verder heb ik vloeiende lijnen getekend. Die staan voor speelsheid en flexibiliteit. Speelsheid van de spelende kinderen en flexibiliteit van de kinderopvang. De onderste lijn staat voor de groeicurve van de opgroeiende kinderen. Met heel veel fantasie kun je er ook een glijbaan in zien.

Zo kan ik bij elk kleurtje wel iets verzinnen en tja, zo kun je elk logo goed praten en heb ik heel wat gedachtekronkels op de eerste cursusdag.

No video selected.

Delen