Skip to main content

Mijn eerste stapjes: week 3 en 4

mijn eerste nieuwsbrief

Les 3

19 november 2014. Boeiende en gezellige les in het kader van Photoshop. We gaan meer en meer naar de inhoud. Over de wireframes, die ik thuis gemaakt heb: de categorie-balk staat alleen op de Home-pagina. Da’s niet handig, want dan moet de bezoeker telkens naar Home om de hoofd-onderwerpen te raadplegen.

20 november 2014. Met terugwerkende kracht schrijf ik mijn blog “De eerste twee lessen”, maar het zit nog vers in mijn geheugen.

21 november 2014. Even mijn blog in de DDA-magazine zetten. Even? Nou ja, ik ben er anderhalf uur mee bezig. Hoe zat het ook al weer? Oja, onder “author” mijn inleiding plaatsen. Pakkende tekst zoeken… Foto bij de koptekst? Laat ik het maar proberen. Profielfoto? Huppetee, niet te lang nadenken. Daarna de inhoud onder “article”. Kopiëren, plakken, foto erbij van de cardsorting. Zo opgeschreven lijkt het een peuleschil. Maar de praktijk is “trial and error”.

23 november 2014. Photoshop: haren uit mijn hoofd! Ik dacht: “Ik doe de dingen die we in de les deden even thuis na”, maar het lukt voor geen meter. Die foto van die vrouw met gouden krullen op die skyline achtergrond. Twee uur zitten pielen, tutorials bekeken. Ik probeer het lagen-systeem te doorgronden. Maar ik ben te moe en besluit te stoppen.

24 november 2014. Twee portretfoto’s uitgezocht op internet. Ik moet ze in elkaar laten overvloeien met Photoshop: van twee naar één. O, o, o, wat een gehannes. Het resultaat is bedroevend.

25 november 2014. Meer tutorials bekeken. Het moet toch een keer lukken. Deze dan, de “clipping mask”: http://www.photoshop-tutorials.be/Photoshop-Tutorials/Teksteffecten/Tekst-vullen-met-een-foto.htm.

Eureka! Ik begin het laagjes-principe te begrijpen:

    WAT MIJN OGEN ZIEN:
       |   |   |
KOPIE ACHTERGRONDLAAG   )
       |   |   |        ) LAAG 1 + TEKSTLAAG = SET 1 = MASKER
TEKSTLAAG + KLEUR GRIJS )
       |   |   |
    ACHTERGRONDLAAG

De “kopie achtergrond-laag” ligt BOVENOP de tekstlaag, want als hij eronder zou liggen, zou je de kleur grijs zien! De letters vormen in dit geval een soort van uitsteek-gereedschap: je gebruikt ze om de bovenliggende laag mee uit te steken. Het effect is dat van een masker: het lijkt of je door de letters heen kijkt, MAAR DAT IS DUS NIET ZO. De letters zelf zijn de tweede laag, de vulling is de bovenste laag. Ik ben trots op mijn eerste stapjes!

26 november 2014. De les is uitgevallen. Ik benut de tijd om mijn achterstand van het boek HTML/CSS in te halen.

27 november-2 december 2014. Ik heb een black-out, want ik weet niet meer wat ik gedaan heb. Het is krankzinnig druk. Ik schakel tussen werk-solliciteren-sinterklaassurprises-evaluatiegesprek-opleiding-huishouden-koken.

Les 4

3 december 2014. Ik ben met het OV gekomen. Tot mijn verbazing is het goed te doen. In de les gaan we verder met Photoshop: een button maken, tekst toevoegen en een nieuwsbrief maken. Het gaat steeds meer vorm krijgen. Opdracht: thuis afmaken. Verder heb ik Marco naar mijn ‘twee portretten in elkaar over vloeiend’ laten kijken. Met een paar klikken laat hij zien wat er aan schort. Best wel verhelderend.

7 december 2014. Na alle drukte van Sinterklaas nu weer een middag voor de opleiding. Het punt is: in de les kan ik het prima volgen, maar thuis loop ik weer vast. Het begint allemaal heel gemoedelijk, want het plaatsen van de ‘grids’, de foto’s en de maskers lukt heel aardig, maar dan de tekst… hoe moest dat ook al weer? Na eindeloos proberen geef ik het op. Volgens mij ben ik gewoon te moe. Ik wil er niet over praten.

9 december 2014. Nog wat tutorials bekeken. Ik ga verder met mijn ‘muziek-nieuwsbrief’. De teksten. Hoe krijg ik nou een zwart puntje? Het lukt mij alleen als ik eerst de groep selecteer. Dan al die bewerkingen van ‘blending options’… de mogelijkheden zijn onbegrensd. Ik speel ermee, het is de enige manier. Een goede vier uur ben ik er mee bezig. En dat schrijf ik nu; het is 1:00 ’s nachts. Stoppen! Maar ik ben wel blij met dit resultaat.

No video selected.

Delen

Related Articles

Over deze blogger

mijn Twitter-foto

Huug Verschuijl

Huug’s Blog Avondcursus Joomla
zwembad- Naam: Huug Verschuijl
- Cursus: Webdesign met Joomla! 3.x voor beginners (avondcursus)
- Onderwerpen: hete hangijzers, gevallen kwartjes en andere ontboezemingen, waar mogelijk met foto’s verluchtigd.