Skip to main content

UniekeBricks Huisstijl en Website zijn live

UniekeBricks Huisstijl en Website zijn live

Op 12 mei begon er weer een nieuwe cursus vormgeven met Creative Cloud. En zoals altijd vind ik het leuk om dan een project voor een opdrachtgever parallel te laten lopen. Deze keer had ik bedacht, dat ik een opdracht voor een bouwbedrijf zou gaan doen. Maar op het moment dat die opdracht zich aandeed, rolde ook het idee uit onze eigen hoge hoed om een LEGO webwinkel te beginnen. Dat betekende dus, dat er een website en webwinkel moesten komen, maar ook dat daar een logo en huisstijl voor ontwikkeld moesten worden. En toen werd het moeilijk; ging ik dat zelf doen of zou ik een deelnemer vragen deze klus te klaren?

Helène Grootenboer

Zo, is dat even schrikken.

Na het succesvol afronden van de opleiding DTP bij De Digitale Academie is het nu tijd voor het vervolg. Ik heb al heel wat tijd zitten in de eindopdracht voor deel een, maar nu komt er een lang en vol traject aan voor Creative Cloud.

COVID-19 heeft Marco gedwongen om anders les te gaan geven. Ik kan wel zeggen dat hem dat goed is gelukt, al is het wel jammer dat onze DTP-groep elkaar al sinds maart niet persoonlijk heeft gezien. Het leuke is wel, dat ik nu een alternatief gevonden heb voor Zoom en Microsoft Teams: Whereby. Dat ga ik zeker aanbevelen bij opdrachtgevers.

:before en :after

:before en :after

Niet gedacht dat ik zo enthousiast zou thuiskomen na een workshop webdesign over :before en :after. Weer wat geleerd bij de DDA!

CSS is niet het makkelijkste onderdeel bij webdesign, maar wel heel belangrijk. Met CSS kun je de opmaak van een website bepalen, bijvoorbeeld het lettertype en de kleuren. We doen een CSS test om de kennis op te frissen. Deze test is met bordjes, sinaasappels, appels en augurken om het leuker te maken. Soms lijkt het meer op een spelletje mens erger je niet. We proberen elke keer een level hoger te komen en bereiken uiteindelijk het ultieme einddoel. In het scherm verschijnt: You did it! You rock at CSS. Daar doen we het voor en iedereen is blij!

:before en :after is weer een stap verder in CSS. Met :before en :after kun je iets vóór of nà een element plaatsen op een website en dat gaan we oefenen op een nieuwssite. Er moet een blauw blokje voor een foto komen en daar zijn we met zijn allen best druk mee om dat voor elkaar te krijgen, maar ook dit lukt ons.

Inmiddels zijn alle workshops webdesign weer afgerond en heeft :before en :after ook een andere betekenis voor mij. Voordat ik met de opleiding webdesign begon, had ik niet gedacht het zo leuk te vinden. Zo leuk zelfs, dat ik voor mezelf ben begonnen met GRIDSTAR. Om op de hoogte te blijven wil ik hierna weer verder met de workshops. De workshops geven mij verdere verdieping en zijn een goed vervolg op de opleiding. Ze hebben elke keer een ander thema en dat maakt het afwisselend. Nieuwe dingen leren, inspiratie op doen en kennis en ervaringen uitwisselen, en gewoon omdat het gezellig is!

Blinck ontwerpt

Blinck ontwerpt

In oktober begonnen aan de vervolgcursus Grafische vormgeving. Mijn doel was om in Indesign mooie magazine’s e.d. te kunnen maken en om verdieping te krijgen in Illustrator.
Eerst ijverig begonnen aan een nieuw logo en later dit uitgewerkt tot diverse huisstijlmiddelen.. enveloppen, visitekaart, briefpapier, t-thirts.. noem maar op!
Om dit naast mijn gewone werk te doen vond ik wel heftig, maar het resultaat mag er zijn.

Morgen gaat het gebeuren: we (de hele groep) gaat alles presenteren! Hier alvast een tipje van de sluier. Ik heb er zin in!

Grafisch ontwerp én webdesign in de praktijk

Grafisch ontwerp én webdesign in de praktijk

Alweer bijna 3 jaar geleden startte ik met de opleiding Webdesign in Deventer. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd! In die tijd was ik ook aan het opstarten met mijn webdesign bedrijf.

Inmiddels heb ik van veel klanten ook grafisch ontwerp opdrachten gekregen, en om die reden ben ik begin van dit jaar gestart met de Online Cursus DTP. 

Recentelijk heb ik deze twee aspecten samengevoegd in een project dat ik voor mezelf heb opgezet: www.illustrationsbyrenee.nl.  
Het is een WooCommerce webshop waarin ik artikelen verkoop met name gericht op de jonge ouders- en baby markt. In mijn vrije tijd teken ik graag, en alle producten zijn dan ook gebaseerd op handgemaakte tekeningen.

Eerste stapjes zijn gezet!

Eerste stapjes zijn gezet!

Nou daar gaan we... Normaal gesproken deel ik mijn ervaringen niet zo zeer doormiddel van een blog. Maar misschien is het toch wel leuk om er een keer aan te beginnen. Dus hier is ie dan eindelijk na drie weken! Mijn eerste kleine verslagje.

Afgelopen 3 weken hebben we al een heleboel doorgenomen met z'n allen. Maar wat iedere keer weer naar voren kwam tijdens de cursus webdesign en waar Marco toch de nadruk op bleef leggen was SEO (En eigenlijk ook andere aspecten van de marketing van je website). Wat we geleerd hebben over het webdesign proces is dat het daadwerlijke bouwen en lanceren van je website pas het (kleine) begin is. Je hele avontuur begint daarna pas, aangezien een net gelanceerde website zeer waarschijnlijk niet direct veel bezoekers trekt. Het is daarom van belang je direct bezig te gaan houden met vindbaar maken van je website. Hier zal ik verder niet over in detail treden, is namelijk nogal een dingetje ;)

Gedachtekronkels op een eerste cursusdag

Eerste dag van de cursus grafische vormgeving. Zin in! Er liggen weer mooie boeken en spullen klaar op tafel. Ook een doosje kleurpotloden, en ik voel me van binnen even weer gelukkig als een klein kind.

Maar dan, na een korte inleiding gaan we allemaal enthousiast aan de slag en krijgen we als oefenopdracht een logo te ontwerpen voor een kinderopvang. Slik! Oeps, dat had ik niet verwacht. Nu al op de eerste dag? Dat is toch hartstikke moeilijk?!

Joomla! 3.8 komt eraan

Joomla! 3.8 komt eraan

Volgende week, op 19 september 2017 is het zover, dan verschijnt Joomla 3.8, met daarin enkele mooie nieuwe features, die eigenlijk al eerder hadden moeten verschijnen (in versie 3.7). Is het de moeite waard?

We gaan digitaal

We gaan digitaal

De richting is inmiddels duidelijk voor de huisstijl van Wind Polyfloors, maar ik ben nu toch wel erg benieuwd hoe het gaat uitpakken als ik de digitale versie ga neerzetten. Eerst maar eens proberen of het live overtrekken van de schets een optie is in Illustrator.

De volgende zet

De volgende zet

Nu ik de basisrichting bepaald heb in de eerdere les, is het nu tijd om de stijlrichting te bepalen. Ik wil graag iets doen met windstromen, windrichtingen en de temperatuursverschillen die zorgen voor het ontstaan van wind. Die warmtestromen wil ik graag visualiseren.

De eerste ontwerpstappen

De eerste ontwerpstappen

Normaal gesproken vraag ik m'n cursisten om verslag te doen van hun beslommeringen tijdens het ontwerpproces van de huisstijl van hun opdrachtgever. Deze keer heb ik besloten om zelf ook eens verslag te doen van hoe ik te werk ben gegaan en waar ik tegenaan ben gelopen.

Missie geslaagd!

Missie geslaagd!

En dan is het allemaal af en klaar! Met een dubbel gevoel, want wat vond ik het leuk om wekelijks naar Deventer af te reizen. Dat had ik vantevoren niet kunnen bedenken, want weer naar school gaan, lag heel ver buiten mijn 'comfort zone'. En ik had ook vantevoren niet kunnen bedenken dat ik alle stof uiteindelijk zou kunnen beheren, want toen ik voor het eerst het boek "Indesign" inkeek, verschoot ik best even van kleur. Compleet Latijns, ik snapte er niets van. Da's gelukkig goed gekomen.

Muse en andere beslommeringen

Muse en andere beslommeringen

Deze week alweer de laatste les van de cursus creative cloud. Ik moet bekennen dat ik het erg jammer vind dat het einde alweer in zicht is. Niet alleen omdat ik graag nog veel meer zou willen leren, maar ook omdat de donderdag echt voor mezelf was, even geen moeder, hulpjuf, huishoudster etc., maar een hele dag om alleen maar met mezelf bezig te zijn. Ik had er zelfs de lange treinreizen met liefde voor over.