Skip to main content

Eindelijk is het zo ver!

Eindelijk is het zo ver!

Ik mocht mijn logo met bijbehorende huisstijl aan mijn opdrachtgevers presenteren. Stiekem vond ik het eigenlijk toch wel erg spannend. Van tevoren  spookten er allerlei vragen door mijn hoofd. Wat zouden ze er van vinden? Wat nou als ze het helemaal  niets vinden?

Standje digitaal

Standje digitaal

Inmiddels zijn we met het logo, de huisstijl en het huisstijlhandboek een flink eind op weg. Iedereen heeft al een mooi (voorlopig) logo op papier staan, dat aan de opdrachtgever gepresenteerd kan worden. Ik ben ook best tevreden, maar ik zie mijn to-do lijst alleen maar langer worden, met elke ingeving die ik krijg.

Over het nut van hulptroepen

Over het nut van hulptroepen

Blijkbaar had ik mijn inspiratie vóór de kerstvakantie op school laten liggen, want toen ik daar aan kwam, lag 'ie braaf op me te wachten. Sindsdien zitten we weer helemaal in een flow saampjes. Gelukkig maar, want het logo moet zo langzamerhand wel zijn definitieve vorm krijgen.

Een lijnenspel

Een lijnenspel

Buiten is het koud en ik zit lekker warm in mijn kamer achter de computer. Deze week moet het er maar eens van komen...

Het daadwerkelijke ontwerp maken van een logo met de daarbij behorende huisstijl. Na een tijdje flink aan het brainstormen te zijn geweest en diverse handmatige schetsen later, ga ik toch maar eens een opzet maken op de computer.

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging…..

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging…..

Ook ik mag beginnen aan mijn eindopdracht, spannend!!!

Ik heb er zo ontzettend veel zin in, het is echt een uitdaging om een bedrijf een gezicht te geven.

Mijn opdrachtgever gaat een onderneming starten op het gebied van golfen met vernieuwende ideeën, dat wordt vast een succes!

Gezocht: inspiratie!

Gezocht: inspiratie!

Na twee weken genieten van een kerstvakantie, waarin vooral níets moest, is het best lastig om weer over te stappen op de orde van de dag. De wekker gaat veel te vroeg, in de stromende regen op de fiets breng ik de kinderen naar school brengen en wat moeten we eten vanavond? Yep, het gewone leven is weer begonnen.

Je eigen opdrachtgever zijn...

Je eigen opdrachtgever zijn...

Nou daar gaat 'ie dan: mijn allereerste blog! Meteen een writersblock natuurlijk, zo gaat dat. Maar goed, ik geef niet op. Eens even denken...

Je eigen opdrachtgever zijn. In mijn geval betekent dat dat ik als eindopdracht voor mijn opleiding grafisch ontwerpen, mijn eigen huisstijl mag ontwerpen en uitvoeren. Ideaal, aangezien dat maar niet van de grond af wilde komen. Er is altijd wel iets anders te doen. Fijn dus, dat dat mag. Een grote valkuil ook, want volgens mij ben je zelf je meest kritische opdrachtgever. De lat ligt daarom hoog!

Webdesign en online marketing

Webdesign en online marketing

Dit jaar ben ik gestart met mijn eigen webdesign bedrijf. Ik heb al redelijk wat kennis van met name Wordpress, maar om mijn kennis en vaardigheden verder uit te breiden en mijn basis te versterken, heb ik besloten om een opleiding aan De Digitale Academie te gaan volgen. En dat is een goede beslissing geweest :-) De eerste 3 lessen zitten er inmiddels op, en wat wordt er op zo'n lesdag ontzettend veel kennis gedeeld. Niet alleen over het webdesign en de technieken, maar ook over allerlei bijkomende zaken, zoals: hoe ga je met opdrachtgevers om, waar kun je allemaal tegenaan lopen, wat zijn handige tools, etc. Uiteindelijk gaan we ook met Joomla! aan de slag, een voor mij nog vrij onbekend systeem, maar ik kijk ernaar uit om kennis te maken met alle ins en outs.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt in de online marketing, maar ik wilde graag meer de creatieve en technische kant op. Waar ik voorheen zorgde voor promotie van websites en actiepagina's, wil ik ze nu graag zelf gaan maken. En wat is het mooi om deze 2 vakgebieden met elkaar te kunnen combineren. Want zoals in les 1 al uitgebreid aan bod kwam; de promotie van je website is zeer belangrijk. Wat heb je immers aan een site waar geen bezoekers op komen, of waarop de bezoekers niet doen wat jij voor ogen had? Social media, zoekmachine optimalisatie en e-mail marketing zijn hierbij onmisbare kanalen.  

 

 

Oude liefdes, nieuwe kansen! Geweldige cursus! (10)

Oude liefdes, nieuwe kansen! Geweldige cursus! (10)

Waarschijnlijk een van mijn laatste blogs via de DDA. Mijn cursus zit erop, alhoewel de ondersteuning bij wat enkele "gebrek-aan-ervarings-probleempjes" nog steeds 100% geweldig is! Nu even afwachten welk cursusmateriaal er volgt. Als het van toepassing is, zou ik best nog wel eens dat uurtje op en neer er voor over hebben. 

Sinds de start van deze cursus heb ik twee websites kunnen ontwikkelen. Beide zijn nog niet helemaal af, maar er staat een degelijke basis waaruit een knap totaalpakket kan komen. Ik ben zeer blij verrast al met het huidige resultaat. Nog fijner is dat ik nu veel begrijp en in staat ben om dingen die ik nog niet ervaren heb, te kunnen gaan begrijpen. Het Joomla-land is nogal veelzijdig met alle extensies. Zouden we die allemaal behandeld hebben... dat is gewoon niet te doen. 

Als laatste les nog een bonus-les Wordpress gekregen. Wel een heel ander CMS, maar wel de moeite waard om me daar ook verder in te verdiepen. Ervaring zal leren welke van de twee CMS'en mij beter gaan bevallen. 

Nu het 'gat' gevallen is op de maandag en onze vaste cursusdag niet meer is, kan ik me in ieder geval weer een dag extra storten op de ontwikkeling van nog meer websites. Of misschien als alles naar wens verloopt, dan zouden deze twee websites mij en mijn partners het rijke leventje gaan bezorgen. Passief inkomen was ons motto.... We zullen zien over 3 jaar ;-)

Ook al is er afscheid genomen, de DDA webdesign communities op Facebook draaien lekker door. En gelukkig is deze lekker actief. Dus nog meer leren van ervaring van anderen. 

Ik heb zeer genoten van de opleiding, onze leermeersters. de mede-cursisten en de gigantisch gulle ondersteuning van de DDA. Mocht iemand nog twijfelen over een cursus web-design, dan zou ik zonder twijfel de DDA aan willen raden. 

Marco, Renzo en Peter bedankt!!

Tot weerziens!

Al Webber ;-)

Dat shop je toch even!

Dat shop je toch even!

Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Inderdaad er wordt wat afgeshopt in fotoland, maar het valt nog niet mee om het programma te doorgronden. Ondanks eerdere photoshopcursussen is me na les 2 wel duidelijk geworden dat ik nog een heleboel te leren heb. Het is te vergelijken met het verhaal van de klok en de klepel. Het komt me allemaal redelijk bekend voor, maar hoe zat het ook al weer precies? De lagen, die opgebouwd moeten worden, omdat er anders eentje zomaar spoorloos verdwenen kan zijn. De selecties, omgekeerd of niet, de maskers, de rechthoeken, veelhoeken, tekstvlakken en hulplijnen. Gelukkig is Marco onze hulplijn gedurende de dag en die wordt regelmatig ingeschakeld. Maar oefening baart kunst, dat merk ik wel hoe langer ik er mee bezig ben. 

Daarnaast wordt het steeds belangrijker om heel goed te structureren. Nieuwe lagen meteen van een titel voorzien, want je zit zo met een hele verzameling lagen van foto’s, rechthoeken en tekst en ziet dan door de bomen het bos niet meer. Als je daarbij ook nog zoekende bent in hoe iets aan te pakken, is het wel prettig dat je in ieder geval het mapje kunt vinden. 

Vandaag aan de slag geweest met de photoshop-opzet van de website van de basisschool. Leuk om te doen. Goed nadenken over wat je uit wil stralen, wie de website gaat bezoeken, naar welke info ze dan op zoek zijn en hoe je die dus zo opvallend mogelijk neer kunt zetten. Kortom, heel veel dingen om over na te denken en voor je het in de gaten hebt, ben je uren verder!

En dan ook nog oefenen, oefenen en oefenen met photoshop, want alleen dan is er een kans dat ik dat in de toekomst “wel even doe”!

Help geen Wifi!

Help geen Wifi!

Webdesign, internet en social media, het is allemaal communicatie. Communicatie met de wereld om je heen, op wereldwijde, landelijke of regionale schaal. Internet is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Het biedt de mogelijkheid de ‘wereld’ in huis te halen. Alles is online te vinden: winkelen, lezen, tv kijken, routes, alles is mogelijk en informatie is steeds aktueel. We kunnen niet meer zonder. Dat realiseerde ik me vanmorgen toen ik geen verbinding kon krijgen omdat de Wifi er uit lag. Paniek, en opluchting toen alles weer werkte. Bereikbaarheid is dus één ding en jezelf presenteren een ander.

En daarvoor is webdesign belangrijk. Een goede website is essentieel voor een goede presentatie. Moet een duidelijk beeld geven van de uitstraling en ‘kleur’ van de onderneming, dienst of organisatie. Want dat is je visitekaartje en genereert klandizie. Als webdesigner moet je hier oog en gevoel voor hebben. In contacten met de klant is het van grote waarde dat je kunt luisteren en de juiste vragen kunt stellen. Een bevriende webdesigner zei eens: “na het gesprek met de klant wil ik duidelijk hebben of ik met ‘groene’, ‘rode’ of ‘gele’ mensen te maken heb.” 

Ook social media neemt een steeds grotere plek in in het leven. Het is dé manier om met elkaar in contact te komen, je netwerk te vergroten, mensen deelgenoot te maken van datgene wat je bezighoudt, meemaakt of interessant vindt en in korte tijd heel veel mensen te bereiken. 

Hoewel het zeker veel voordelen heeft schuilt er ook een gevaar in. Wie garandeert dat degene waarmee je contact hebt, is wie hij zegt te zijn? Wat gebeurt er met filmpjes, foto’s, teksten die je publiceert? Wat hou je voor jezelf, wat deel je met anderen? Hoe verslavend is het als je nieuwsgierig van aard bent en alles wil bijhouden?

Maak je nog wel tijd om gewoon eens bij elkaar te gaan zitten, lekker te eten, een goed glas wijn te drinken, elkaar eens diep in de ogen te kijken en de dingen van het leven te bespreken?

Misschien ouderwets, maar nog steeds een erg leuke vorm van communiceren en je hebt er geen Wifi voor nodig!

Oude liefdes, nieuwe kansen! (9)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (9)

Er is weer een weekje voorbij. En wederom zijn er nieuwe ideeën en nieuwe kansen ontdekt. De cursus webdesign heeft me niet alleen een leuke skillset meegegeven, maar heeft langzaam mijn hele mindset veranderd. 

Samen met een zakelijke partner hadden wij reeds wat websites opgezet. Toendertijd uit het oogpunt van 'we proberen even wat op het internet'. Maar nu gaan er steeds meer lichtjes branden en stapelen de mogelijkheden zich op. Eén van onze 'oude' websites doet het verbazingwekkend goed in de zoekmachines en de bezoekersaantallen zijn zeker niet mis. Dit ruwe diamantje is dus rijp om geslepen te worden en er weer fonkelnieuw uit te gaan zien. 

De oude website, met een duidelijk gratis template design en lay-out dat eigenlijk nergens op is gebaseerd, staat op het punt om een nieuw design te krijgen. Een nieuwe template, nieuwe indeling en verbeterde technieken. De DDA is zo vriendelijk geweest om deze website eens voor ons te bekijken en zijn mening te geven over de Do's en Don'ts met betrekking tot het omzetten van de website. Helaas loopt de website nu nog op Joomla 2.x,. 

Ons andere project loopt ook gestaag door. Het resultaat tot zo  ver valt goed in de smaak bij mijn partners en ze zijn zeer content over het design met het yootheme template. Er moet nog wel wat aan gesleuteld worden, maar daarvoor heb ik nog een aantal weken. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat en naar de SEO technieken die ik heb toegepast. Ook al is de opzet dat we deze pas echt gaan bekijken als de basis online is gezet en er daadwerkelijk bezoekers over 'de vloer' komen. 

Tot nu toe dus alles behalve spijt van mijn besluit om de cursus webdesign bij de DDA te gaan volgen. De toekomst oogt rooskleurig. Nu er gewoon nog even keihard tegenaan!

Al Webber

Oude liefdes, nieuwe kansen! (8)

Mijn 8e blog alweer. De cursus zit er zo goed als op. We hebben een zeer goede basis kunnen neerzetten en de aankomende weken kunnen we nog terecht met onze vragen. Een zeer handig en nuttig middel om gebruik te maken in het geval als er toch even iets onverwachts of onbegrijpbaars gebeurd. Ervaring in webdesign is inderdaad een niet te onderschatten tool die niet mag ontbreken! Voor mezelf iets waar ik nog aan moet werken, maar iedereen moet vanaf het begin beginnen, dus voor mij ook.... ook al betekent dat soms even het geduld ervoor opbrengen.

Over een aantal weken moet onze website klaar zijn. Het Joomla principe is duidelijk, maar het wordt snel duidelijk dat er soms nog wel even gezocht moet worden naar extensies die van groot belang kunnen zijn. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, maar dat maakt het soms dan ook wat langer zoeken. Aan de andere kant is het dan gelijk zeer belonend als mijn eigen creatie verschijnd zoals ik dat heb bedacht. Beetje bij beetje creëer ik een stukje waar iedereen straks via het web naar kan kijken.

Het wordt weer hoog tijd om terug te gaan naar de creatie van mijn website. Een beetje html hier en een beetje CSS daar. Soms wat vraagtekens wegpoetsen, maar uiteindelijk, met of zonder hulp, krijg ik voor elkaar wat nodig is. Het maken van een website met Joomla wordt elke dag leuker. Waarschijnlijk, ook al is het nog niet veel, gaat mijn kleine beetje ervaring met Joomla al een beetje meespelen ;-)

Tot mijn volgende blog!

Al Webber