Week 3; 19 november 2014

Lesje Photoshop.. Eigenlijk allemaal wel bekend voor mij!

Alleen ik had mijn huiswerk nog niet af! Schaam* Dus aankomende week iets meer tijd besteden aan mijn huiswerk. Valt allemaal best mee hoor qua hoeveelheid, maar soms ben ik een beetje laks. Ik moet wel zeggen dat ik het best wel lastig vind om buiten de millimeters te stappen en over te gaan naar pixels.. Voelt echt heel vreemd! Out of the box!

Cindy goes online gaat nog niet zo hard, heb m’n eerste blogje volgens mij wel al kunnen twitteren en ik heb zelfs al een volger!! JEUHJ! Ik weet ook dat het niet wekelijks hoefde, maar zo kan ik m'n eigen verslagje ook bijhouden.. Leuk voor later laten we maar zeggen! ;)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (2)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

De eerste les zit er op. Ik ben weggegaan met een goed gevoel en met een veelbelovende kijk op de resterende lessen. Onze docent heet Marco Corro. Hij kan de stof goed overbrengen en heeft op al onze vragen een goed antwoord. De eerste indruk is goed. Een bijkomend extraatje van deze cursus is de levenslange toegang tot een besloten Facebookgroep en de digitale leeromgeving van DDA.

De eerste les was eigenlijk een uitgebreide introductie les. Een groot deel van deze les ging over zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO. Omdat ik mezelf al een klein beetje had verdiept in deze materie was het voor mij voornamelijk bekende materie.

Wij volgen de cursus met vier man. Het is opmerkelijk om te zien hoeveel verschil er zit tussen de mensen die zich hebben aangemeld en de achterliggende redenen om zich aan te melden. De sfeer in de groep is goed en we zijn als groep al een beetje  voorbij aan het initiële sociale “aftasten”. Het lijkt me dat we deze cursus niet alleen goed, maar ook gezellig door zullen komen.

Eén van de doelstellingen is om aan het einde van de cursus een eindproduct te presenteren in de vorm van een werkende website. Uiteraard met de hulp en aanwijzingen vanuit DDA. Ik ben erg benieuwd naar mijn vorderingen tot die dag.

In de tweede les zijn we begonnen aan de lessen photoshop. Een voor mij nog redelijk onbekend terrein, maar wel eentje die ik graag wil verkennen. Mijn eerste indruk van photoshop is dat het vooral een kwestie van doen, ervaren en herhalen is. In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de tweede les.

Op woensdag 12 november heb ik mijn medaille gekregen voor 12,5 jaar trouwe en eerlijke dienst bij de Luchtmobiele brigade. In front van mijn collega’s kreeg ik deze medaille opgespeld. Een zeer nette waardering van mijn (bijna) oude werkgever. Tijdens de ceremonie werd ook verteld dat ik de dienst zou gaan verlaten. Het blijft toch een dubbel gevoel om na zoveel jaar en na zoveel unieke momenten het pak definitief uit te moeten trekken. Nu maar weer focussen op mijn huiswerk. In de volgende les gaan we verder met photoshop.

“Al Webber”

Oude liefdes, nieuwe kansen! (1)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Na jarenlang een groen camouflagepak, een paar kisten en een rode baret te hebben gedragen, is het tijd geworden voor een andere carrière. Waarschijnlijk zal ik met veel heimwee terugkijken naar de activiteiten van mijn oude collega’s. Het werk van een militair is uitdagend, uniek, afzien, doorgaan en samen een doel bereiken onder alle omstandigheden. Ik neem de aangeboren en aangeleerde eigenschappen dan ook graag mee naar mijn nieuwe leven. Het unieke leven van het militair zijn zal altijd haar herinneringen meebrengen en geur, kleur en beeld zullen me nog vaak in het verleden plaatsen. Daarentegen heb ik enorm veel zin om een organisatie te creëren waarin ik ook mijn andere talenten kan inzetten.

Met een achtergrond in communicatiewetenschappen, een verborgen liefde voor creativiteit en creatie, goed analytisch vermogen en stiekem wat hulp van mijn oude werkgever, was de stap van militair naar internetspecialist niet eens zo’n grote stap voor mij. Maar waar moest ik gaan zoeken naar de juiste cursussen en hoe wist ik of de inhoud en het niveau voldoende waren?

Het is dus tijd geworden om andere liefdes en verborgen talenten aan te spreken en deze in stelling te zetten. De huidige tijd waarin we leven draait tegenwoordig bijna altijd rondom of op het web. Websites, Google-resultaten, psychologische inzichten om conversie tot stand te brengen, etc. Het (zaken)leven kent bijna geen communicatie en omzet meer zonder het internet. Daarom ben ik nu met veel frisse moed en met een nieuwsgierige instelling begonnen aan het volgen van de cursus websitedesign met Joomla via de DDA.

Ben jij ook benieuwd hoe deze cursus in elkaar steekt en of het een interessante cursus voor jou is? Volg dan de aankomende maanden mijn Blog. Uiteraard beantwoord ik graag alle vragen en zal ik deze ook zo objectief mogelijk beantwoorden.

“Al Webber”.

Conceptueel vormgeven

Conceptueel vormgeven is het thema van week twee van de cursus webdesign. Wij leren de stappen die nodig zijn om tot een goed en doordacht ontwerp te komen voor je website. Daarbij is heel belangrijk dat je weet wat het doel van de opdrachtgever is met de website. En wie je doelgroep is. Nu je dit weet, kun je een moodboard maken, oftewel een beeldcollage. Hiermee geef je de sfeer aan die je website moet hebben. Je geeft weer wat voor de doelgroep belangrijk is en waar zij van dromen. Leuk om hiermee wat te oefenen, je creativiteit komt wel op gang. Daarna ga je in Photoshop aan de slag om het ontwerp visueel te maken en het ontwerp de juiste uitstraling te geven.

In de les zetten we de eerste stappen in Photoshop. Dat was erg handig, ik gebruik Photoshop wel, maar alleen voor het verbeteren van foto’s. Mijn vaardigheden met lagen en vectorobjecten zijn niet zo goed, dus dit was heel leerzaam. Zo leerden wij om buttons te maken waarop je weer allerlei effecten kunt loslaten.

Tegelijkertijd natuurlijk verder in HTML5 en CSS, de basis, waarin we deze week aan de slag gaan met hyperlinks en een begin maken met CSS. Dit laatste is een extern stylesheet, waarmee je de opmaak van de html-pagina’s kunt scheiden van de inhoud. Je linkt deze twee documenten aan elkaar. Je kunt dan in een keer bijvoorbeeld alle kopjes op wel 100 pagina’s aanpassen. Dat scheelt enorm veel werk. Weer een heel goede uitleg van de schrijver. Hierbij een foto van de brontekst van een pagina waarmee ik oefen.

Week 2; 12 november 2014

Woensdag 17.00 uur onderweg naar Deventer, eten bij m’n zus en vervolgens weer naar school. Deze keer iets minder koffie drinken!

Deze keer iets meer voorbereiding op de website die we voor onze opdrachtgever gaan maken. Over afspraken maken en hier komt de structuur van vorige week dan eigenlijk weer terug, wat is belangrijk voor de bezoeker om op de website te vinden. Het is erg belangrijk dat dit goed beschreven staat op de website en op de achtergrond van de website om je opdrachtgever goed te vinden op het web.

Twitter heb ik ook nog aan moeten maken, Facebook had ik al… Facebook doe ik eigenlijk al vrij weinig mee en Twitter moet ik nog ontdekken. Cindy goes online!

Een goed begin is het halve werk!

Een goed begin is het halve werk, niet in de laatste plaats bij Webdesign. Gisteren hebben we de eerste lesdag gehad op De Digitale Academie voor de cursus Webdesign met Joomla!

Op de eerste dag werd veel aandacht besteed aan het voorbereidende proces voor het maken van een website. Er zijn veel handige tools en programma’s beschikbaar voor dit voorbereidende werk. Je doorloopt een aantal stappen om te komen tot een goed overwogen plan, waar de opdrachtgever enthousiast voor is en pas daarna komt het bouwen in beeld. Planning is een groot deel van de voorbereiding, hiervoor maak je een Projectplan.

Zo hebben wij deze dag geoefend met een card sorting sessie. Dit is een brainstorm sessie waarbij je de navigatiestructuur gaat bepalen, samen met de opdrachtgever. Met post-its schrijf je met de betrokkenen alle termen op die je in je navigatiestructuur terug wilt zien. Daarna legt ieder de kaartjes in een logische structuur. Hiervan heb ik een foto gemaakt. Zoals je kunt zien wordt het heel beeldend en zie je snel of het handig is. De volgende stap is om deze oefening ook met de opdrachtgever van je praktijkopdracht te gaan doen.

Na deze dag had ik heel veel zin om aan de slag te gaan. Eerst allerlei handige programma’s op de pc zetten, zoals XMind en aanmelden bij Cacoo om een wireframe te kunnen maken. Het belang van een goede voorbereiding is duidelijk geworden, met een goede realistische planning weet je precies welke stappen er komen en welke gegevens je nodig hebt om straks niet voor verrassingen te staan.

Ook ben ik enthousiast over het boek van Andree Hollander over HTML en CSS, de basis. Hij legt heel logisch en inzichtelijk uit. Je begrijpt zo goed waarom je dingen op een bepaalde manier doet, daar houd ik van. De weergave met Syntax Highlighting vind ik een heel handige tip, die heb ik dan ook meteen geïnstalleerd. Met deze extentie worden de tags in de brontekst in kleur weergegeven en zie je heel snel als je ergens iets verkeerd doet. Het leuke van html is ook dat het in principe allemaal tekst is. Door het aanbrengen van tags gaat deze tekst ook iets doen. Ook zo met afbeeldingen, die staan eigenlijk niet echt op het internet, maar via een linkje worden deze afbeeldingen wel vertoond.

Kortom, een heel boeiende start van de cursus!

Week 1; 5 november '14

Nog niet genoeg briefjes

Begonnen aan mijn opleiding webdesign, na 4 jaar weer naar school. 22 weken, 22x huiswerk en een blog bijhouden.. GEWELDIG! Ik heb er zin in! ;)

Het maken van een structuur voor een basisschool, wat is belangrijk op een website, wat moeten ouders kunnen vinden om hun kind op deze school te plaatsen. Hoofdkoppen en wat zijn de subkoppen. Leuk, want ik ben hier helemaal niet in thuis.. Verschillende websites bezocht en briefjes zitten scheuren en deze vervolgens digitaal gemaakt.

Verder hoofdstuk 1 uit het groene boek, html tekst schrijven. Dit had ik al wel eens eerder gedaan tijdens mijn opleiding DTP, maar moest ’t nog wel ff afstoffen ;)

Week 3- Markethier briefpapier (rijmt!)

Week 3- Markethier briefpapier (rijmt!)

Tussen de bedrijven door blijven we bezig met de ontwikkeling van mijn eigen Markethier huisstijl. Daarnaast aan het schetsen en ontwerpen geweest voor de Logopediepraktijk. Heel goed te combineren met het gezinsleven zoals jullie zien :)

Vanavond aan de slag om eigen briefpapier af te maken. Maar wie stuurt er tegenwoordig nog brieven? Laten we het maar e-mail opmaak noemen dan. 

 

Week 1 Logo schetsen en kleurgebruik

Week 1 Logo schetsen en kleurgebruik

Grrr.. Ik weet precies wat ik wil met het logo, de opdracht voor het kinderdagverblijf. Maar wat is het moeilijk om het te tekenen en ik hoor het Marco nog zeggen, 'Houd het eenvoudig". 

Misschien laat ik me gewoon teveel afleiden door mijn (onlangs) ontdekte interesse in kleuren. Wat zijn er veel, ik vind het zo interessant.

Zou het niet mooi zijn, als ik in al mijn toekomstige ontwerpen, heel bewust kleuren kon inzetten.

Enfin, nog koffer pakken want vakantie begint bijna, 2 weken in Lochem lekker dicht bij de DDA maar geen computer mee. Dan maar extra veel oefenen met tekenen, ergens liggen in huis nog kleurpotloden.

 

 

Week 1: Logo schetsen: Market-hier!

Week 1: Logo schetsen: Market-hier!

Ik ga gelijk enthousiast van start. Vandaag hebben we de eerste dag gehad van de nieuwe cursus. Weer  een inspirerende les! Ik ga deze cursus wijden aan mijn eigen huissstijl aangezien ik net heb besloten als zelfstandige door te gaan. Daarnaast ga ik werken aan de huisstijl voor een startende logopediepraktijk. Het prettige van mijn eigen huisstijl is dat ik vanaf punt nul kan beginnen met opbouwen. Een mooie uitdaging.

Wat is het lastig om een naam te bedenken! Na heel wat hersenspinsels kom ik uit bij: Market-hier.
(Ik richt me op marketing, communicatie en ontwerp.) Schieten op deze naam kan nog :-)

Hierbij vast mijn eerste schetjes op papier.

Beppie - Week 4

Beppie - Week 4

Deze week heb ik verder gewerkt aan het logo-ontwerp en een wireframe voor Flex Carclean. Ik heb verschillende variaties van het logo gemaakt in verschillende kleuren en met of zonder extra afbeeldingen eromheen. Ook heb ik heb verschillende lettertypes geprobeerd. Uiteindelijk gaat mijn voorkeur uit naar het oranje logo zonder poespas erom heen. Het oranje is fris en sprekend. Daarnaast is het doel van Flex carclean om ooit snelle wagens als Ferrari en Lamborghini te wassen en op te knappen. Het frisse oranje past goed bij Ferrari rood en Lamborgini geel. Het logo vraagt nog een beetje finetuning, maar het eerste ontwerp is er.

 

 20140615 193018 resized20140615 193027 resized