Oude liefdes, nieuwe kansen! (7)

Om te beginnen (mag het nog?) de beste wensen voor 2015!

De vakantie is weer voorbij en ik stond te springen om weer aan de slag te gaan. Mijn goede voornemens in de vakantie om even een flink aantal meters te maken, is helaas niet tot stand gekomen. Gelukkig heb ik de draad na de eerste les van 2015 weer op kunnen pakken en ben ik weer bezig met ontwerpen en html verder onder de knie krijgen. 

We zijn nu lekker bezig met de templates in joomla!. het initiiele oefen-design begint vorm te krijgen en het lijkt zelfs nog op een website. In miijn geval een ouderwetse website, maar het ging mij meer om de theorie. Snappen wat ik aan het doen ben vond ik nu belangrijker dan gelijk een design dat 2015 waard is.

Mijn eigen onderneming (samen met 2 partners) begint nu ook vorm te krijgen en voor onze eindopdracht probeer ik nu mijn effort te steken om hiervoor een goede website in elkaar te zetten. Gelukkig staat Marco aan de zijlijn mee te kijken en kan ik gebruik maken van zijn kennis en ervaring! Altijd een goed gevoel!

Het gaat nu tijd worden om alle geleerde stof toe te passen. Beginnend bij het begin, het maken van een overzicht met functionalitieiten en onderwerpen die nodig zijn voor de website. Daarna eens kijken of we een vergelijkbare template kunnen vinden die zoveel mogelijk onze wensen al tot uiting brengt. 

 

Al webber

Verder met Joomla!

Verder met Joomla!

Voor de vakantie zijn we begonnen met Joomla! Een nieuw programma voor mij. Er zijn enorm veel mogelijkheden. In het begin zag ik even door de bomen het bos niet meer.

Ik heb wat extensies uitgeprobeerd, de JCE Editor, Akeeba Back-up, Zoo en Widgetkit. Handig om te gebruiken. Ook met het hoofdmenu ben ik bezig geweest, en ik heb Menu Matic geprobeerd.

Na de vakantie zijn we begonnen met het zelf maken van een template, op basis van onze basisschool opdracht. Handig te weten dat dit kan. En je krijgt ook meer inzicht in hoe Joomla! werkt. Maar dit zul je alleen gebruiken als een klant heel specifieke eisen heeft aan de website en het niet geeft hoe lang je eraan werkt.

Er zijn veel mooie templates te verkrijgen (ook gratis) die je aan je opzet aanpast, dat is natuurlijk erg handig en snel.

Deze week was ons huiswerk om te proberen ons ontwerp zo ver mogelijk te stylen, dat was een klus, maar erg leerzaam. Ik begin nu wel het gevoel te krijgen dat ik het programma wat beter begin te kennen.

Het stylen van de blogpagina die ik met Zoo heb gemaakt gaat mij makkelijker af dan de nieuwspagina in Joomla! zelf. Ik denk dat ik met Zoo wel ga werken. Ook de widgetkit is leuk, je kunt mooie presentaties en galeries maken.

Ik ben benieuwd waar wij morgen mee verder gaan. 

Teruglezen, slicen en weer doorgaan

uitgekleed

Les 5

10 december 2014. We gaan onze nieuwsbrief ‘opsnijden’ of ‘slicen’. Het ontwerp, dat net zo mooi was aangekleed voor de opdrachtgever, wordt weer uitgekleed en gaat verder als vlakverdeling. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Het ene heb je nodig om een zo gedetailleerd mogelijk ontwerp te kunnen overleggen, het andere heb je nodig voor de technische realisatie.

De week verloopt zonder dat ik veel aan mijn huiswerk doe. Allemaal prioriteiten (of bijzaken?) komen op mijn pad en slurpen mijn aandacht op. Ik stel het werken aan mijn opleiding uit met de gedachte dat ik in de kerstvakantie het een en ander zal kunnen inhalen.

Les 6

17 december 2014. Laatste les voor de kerstvakantie. Het valt niet mee, want nu gaan we een ontwerp maken voor een website. Het is zoals met de nieuwsbrief, alleen is de vlakverdeling ingewikkelder.

De kerstperiode verloopt zonder veel noemenswaardigheden. Mijn werkweken zijn kort, maar daartegenover staan de verplichting tijdens de kerstdagen en oud en nieuw. Diverse uitjes vullen de dagen en mijn tijd gaat vooral naar gezin en familie. Ook belangrijk. Pas na oud en nieuw heb ik weer tijd voor de opleiding.

4 januari 2015. Oppakken waar ik gebleven was. Eerst mijn achterstand met het boek HTML/CSS. Ik moet er weer helemaal inkomen. Ik krab geregeld achter mijn oren. Hoe zat het ook al weer? Teruglezen en weer verder gaan.

5 januari 2015. Oppakken van mijn activiteiten in Photoshop. Diverse tutorials bekeken. Weet je wat, laat ik eens gek doen, ik maak gewoon nóg een nieuwsbrief. Dit keer over brood. Over ‘slicen’ gesproken. Volgens mij is de vertaling letterlijk: het snijden in plakken. Ik heb er lol en voeg de categorieën ‘broodgrappen’ en ‘broodkunst’ toe.

Slicen is leuk! Het voelt alsof ik met een echt mes aan het snijden ben. Nadat ik de slices een naam heb gegeven druk ik op de wonderbaarlijke knop ‘SAVE FOR WEB’. Nu nog bestandsindelingen (JPEG, PNG, GIF) aan de slices meegeven en een ‘output setting’ voor het geheel en… ta da! Ziehier uw website, een kopie van het opgesneden ontwerp in Photoshop, maar dan vertaald naar XHTML. It’s a miracle.

6 januari 2015. Verder met het slicen van de website voor een basisschool. Ik hou de tutorials bij de hand en bekijk ze vaak tussendoor. Uiteindelijk is mijn html-pagina van de basisschool ook klaar. De bronpagina kan worden ontgonnen…

bloggen..

bloggen..

Bloggen..

Tja, niet helemaal mijn ding is gebleken. Maar na een paar keer de indringende blik van de strenge leraar te hebben ontweken, toch maar eens het toetsenbord gepakt om mijn bevindingen te beschrijven.
En, misschien wel meer ;-)

Na een lange tijd hersendood te hebben geleefd in een omgeving wat alles behalve prikkelend was, was het dan eindelijk zover: werkloos. Eerst lekker een maandje niets doen, afkicken en alles nog een keer goed overdenken, want ik heb plannen. Plannen om het roer eens flink om te gooien. Na zo’n 8 jaar in een stramien van verveling en ergernis te hebben gezeten heb ik mezelf meermaals de vraag gesteld wat me nu echt gelukkig maakt. Kleuren, tekenen , creëren, plaatjes draaien, knopjes draaien en knutselen, zijn de dingen die me altijd al blij hebben gemaakt en dat zal vast een reden hebben.

Ik ben altijd wel bezig geweest in mijn vrije tijd met dingetjes bedenken en maken. Zo heb ik een 600 liter aquarium van 0 tot af in elkaar gezet met wat plaatjes hout en een ruitje, pak ik af en toe een kwast om een doek vol te kliederen en ben ik erg vaak bezig met muziek. Ik heb vroeger plaatjes gedraait en soms knutsel ik zelf een nummertje in elkaar. Net voordat ik ben begonnen met de cursus heb ik mijn werk- en slaapplek ook eindelijk eens verbeterd en met 35 steigerplanken een meubel en een bed in elkaar gezet.

Het geeft een rust tijdens het uitvoeren en voldoening als iets af is en dat was hetgeen wat ik alweer een tijdje aan het herontdekken was.

Ook heb ik ooit in een ver ver verleden toen het gras nog groen was enzo, een grafische opleiding gedaan en hoe ik het voor elkaar heb gekregen weet ik niet, maar de laatste 8 jaar heb ik doorgebracht in een heel andere wereld. Ik werkte in een callcenter, ooit begonnen als iemand die vragen beantwoord, maar later heb ik de trainingen mogen ontwikkelen en geven voor de mensen die nieuw binnen kwamen. Het laatste, tevens grootste deel ben ik teammanager geweest. Dit heb ik net geen 5 jaar gedaan. Ik heb daar veel geleerd, maar nu is het wel weer tijd om iets anders te doen. Plan 1 was snel geboren, ik werd al blijer van de ideeën alleen al.

Omdat ik het „geluk” had dat ik werd ontslagen met een sociaal plan gaf dit wat opties en deuren en zodoende stapte ik 3 November bij De Digitale Academie binnen.

In het begin is het zoals altijd in een nieuwe omgeving een beetje aftasten, maar als snel ik kreeg ik het idee dat het wel leuk zou gaan worden. We zitten met een klein clubje, er is veel ruimte om te vragen en er staat iemand met een bom aan kennis. Marco is een lekker enthousiaste allesweter en je merkt dat hij zijn kennis graag deelt. Zo graag dat er soms gesmeekt moet worden om een plas, rook of koffie pauze. Ook vind ik de verdeling in de groep goed en je merkt dat het met de week gezelliger wordt.

Leren we dan ook iets? Dat idee heb ik zeker wel. Doordat ik even in de grafische wereld heb gezeten heb ik natuurlijk aardig wat raakvlakken. Maar als het op webdesign aankomt ben ik best blanco en is er voor mij een hele andere wereld aan het opengaan.

Nu heb ik leren slicen in photoshop voor het web, het proces gezien wat voorafgaat aan het ontwerp, een wireframe gemaakt en heel langzaam aan begin ik iets te begrijpen van HTML en CSS. Dit was voorheen arabisch voor mij, ook een taal die ik niet beheers.

Afgelopen week zijn we beland bij het onderwerp Joomla! en hebben we de eerste stappen gemaakt naar het opzetten van een structuur om te gaan leren de rest in te vullen. Ik ben benieuwd!

Oude liefdes, nieuwe kansen! (6)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (6)

Er is weer een week voorbij. De les van deze week was wederom interessant. Helaas was ik zelf niet helemaal fit en dan is zo’n hele dag een lange zit. Ik dacht hiermee mijn ziektetijd afgedaan te hebben, maar helaas heb ik het nu echt te pakken en is het morgen maandag, en dus cursusdag. Ik voorzie een lange dag met veel gesnotter, maar stiekem denk ik niet dat ik thuis wil blijven.

We hebben deze week een start gemaakt in Joomla. Menu’s, categorieën en artikelen aanmaken en deze met elkaar verweven zodat er daadwerkelijk een werkend menu ontstaat. Er is nog wel wat trial and error nodig om alle opties te verkennen, maar daarvoor ben je ‘student’ en wil je graag weten wat er allemaal mogelijk is.

Een opdracht voor deze cursus is om aan het eind een zelfgemaakte website af te hebben. De website moet werkend zijn en online gepubliceerd kunnen worden. Toevallig mag het zo zijn dat ik samen met twee anderen een serieus idee heb kunnen ontwikkelen voor een eigen bedrijf. Het idee is om nu te kijken welke mogelijkheden Joomla ons kan bieden om een professionele en aan onze eisen voldoenende website te creëren. We zijn erg benieuwd.  Alles staat nu nog in de kinderschoenen, maar in grote lijnen hebben we serieuze kaders kunnen trekken en qua uitvoering en disciplines hebben we de taken al goed verdeeld. Zal alles dan ineens toch als kleine puzzelstukjes in elkaar gaan vallen en belooft de toekomst er echt eentje te zijn die bestaat uit mogelijkheden? We wachten het af….

Al Webber

Joomla, de eerste stappen

Deze week hebben we het html-gedeelte afgerond. Het stijlblad zullen we bij Joomla ook gebruiken, dus alle kennis die we hebben opgedaan kunnen we straks ook gebruiken.

Joomla, het mooie van dit programma is dat je niet, zoals met html, de hele website met code hoeft op te maken. Dit bespaart je een hoop tijd, en de klant geld.

We hebben het programma geïnstalleerd op de serverruimte die we van de Digitale Academie krijgen voor deze cursus. Je werkt dus niet op je pc, maar op de server. Eerst het programma geüpload en geïnstalleerd, je moet het net allemaal weten. Ook voor mijn opdrachtgever heb ik Joomla geïnstalleerd, dit had wat voeten in de aarde. Iedere provider gebruikt andere programma’s. Zo heb ik voor hen met remote admin gewerkt. Maar na even uitzoeken en navragen staat alles nu kant-en-klaar.

Daarna wat eerste stappen gezet in Joomla. Je werkt met artikelen, categorieën en modules. Het is even wennen, maar je bent zeer flexibel om alles daar te plaatsen waar jij het wilt hebben. Eerst wat artikelen aanmaken. Daar wijs je dan een categorie aan toe. Die categorie is handig, je kunt namelijk artikelen sorteren per categorie, lekker overzichtelijk. Nu aan de slag met het hoofdmenu (dit wordt je navigatiebalk) hier wijs je artikelen aan toe, dit worden dan je pagina’s. Deze bestaan over het algemeen uit 1 of meerdere artikelen en modules.

Dit hoofdmenu is een voorbeeld van een module. Die kun je een positie toewijzen en bijvoorbeeld op iedere pagina tonen. Er zijn veel mogelijkheden wat modules betreft. 

Wat ook leuk is, als je van artikelen een speciaal artikel maakt, komen die ook op de homepage. Dan heb je daar een leuk overzicht. Nu de styling nog, ik ben benieuwd…

Als foto hierbij een afbeelding van het paneel van Joomla.

Oude liefdes, nieuwe kansen! (5)

Oude liefdes, nieuwe kansen! (5)

Vorige week zijn we gestopt na een uitdagende dag van html en css in het programma Dreamweaver. Na een kleine vraag en antwoord sessie hebben we de draad weer opgepakt en zaten we volledig geconcentreerd html te schrijven op onze computers.

Het duurde niet lang of de eerste vraagtekens begonnen te ontstaan, maar deze keer waren we al beter uitgerust om in ieder geval zelf de kleine typefoutjes eruit te halen. Een dubbele punt in plaats van een ‘punt-komma’ en het hele design verandert van een strak opgezette blokkendoos in een ingestorte piramide. Een tip voor de DDA is om het cursusbedrag te schrappen en per gevallen “Marco (naam van de docent in het geval dat het niet duidelijk was), het lukt niet’ een klein ondersteuningsbedrag te vragen. Pinnen wel mogelijk maken in dat geval ;-).

Het was leuk om te merken dat er naar mate de minuten voorbij raasden, de kennis en het gevoel voor de taal steeds groter werd. Zo zelfs dat we op eigen initiatief kleine, ongevraagde veranderingen in ons eigen design begonnen te maken. Met goed resultaat ook nog! En zeg  nu zelf, wat is er nou leuker dan creëren? Op ons eigen niveautje speelden we even voor God met onze eigen digitale bouwblokken van het leven.

Ik kreeg in de les te horen dat één van mijn mede cursisten mijn blog aan het bijhouden was. Ik ben benieuwd of zij deze blog ook weer heeft gelezen. Ik beloof dat als zij het codewoord “SPITTER-SPETTER-SPATER” hardop zegt tijdens de cursus, ik koffie zal halen voor de klas. Uiteraard moet zij dit dan wel hardop en tijdens de aanwezigheid van alle cursisten en docent uitspreken en is het codewoord maar eenmalig te gebruiken. Als je nog wensen voor bepaalde koek hebt, hoor ik het wel als een reactie op mijn blog.

Terug naar de harde realiteit. We hebben weer een hoop kennis op mogen doen maandag. Tot nu toe hebben we de basics vooraf aan het maken van een design opgedaan, hebben we een schets gemaakt voor een design en zijn we een tijd bezig geweest in Photoshop om zelf een design te maken. De theorie van html is goed te begrijpen tijdens de cursus, maar thuis is het toch altijd net even iets anders. Ik heb er nu wel steeds meer vertrouwen in en met wat passen en meten krijg ik nu toch wel wat leuks op het scherm getoverd.

Tot nu toe bevalt de cursus erg goed. Er zit echt een stijgende lijn in en we werken stapje voor stapje naar een groter geheel toe. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik na deze cursus een hoop kennis rijker ben en zelfstandig mooie producten op de markt kan zetten. Ik heb er steeds meer zin in!

Al Webber

Mijn eerste stapjes: week 3 en 4

Mijn eerste stapjes: week 3 en 4 Mijn eerste stapjes: week 3 en 4

Les 3

19 november 2014. Boeiende en gezellige les in het kader van Photoshop. We gaan meer en meer naar de inhoud. Over de wireframes, die ik thuis gemaakt heb: de categorie-balk staat alleen op de Home-pagina. Da’s niet handig, want dan moet de bezoeker telkens naar Home om de hoofd-onderwerpen te raadplegen.

20 november 2014. Met terugwerkende kracht schrijf ik mijn blog “De eerste twee lessen”, maar het zit nog vers in mijn geheugen.

21 november 2014. Even mijn blog in de DDA-magazine zetten. Even? Nou ja, ik ben er anderhalf uur mee bezig. Hoe zat het ook al weer? Oja, onder “author” mijn inleiding plaatsen. Pakkende tekst zoeken… Foto bij de koptekst? Laat ik het maar proberen. Profielfoto? Huppetee, niet te lang nadenken. Daarna de inhoud onder “article”. Kopiëren, plakken, foto erbij van de cardsorting. Zo opgeschreven lijkt het een peuleschil. Maar de praktijk is “trial and error”.

23 november 2014. Photoshop: haren uit mijn hoofd! Ik dacht: “Ik doe de dingen die we in de les deden even thuis na”, maar het lukt voor geen meter. Die foto van die vrouw met gouden krullen op die skyline achtergrond. Twee uur zitten pielen, tutorials bekeken. Ik probeer het lagen-systeem te doorgronden. Maar ik ben te moe en besluit te stoppen.

24 november 2014. Twee portretfoto’s uitgezocht op internet. Ik moet ze in elkaar laten overvloeien met Photoshop: van twee naar één. O, o, o, wat een gehannes. Het resultaat is bedroevend.

25 november 2014. Meer tutorials bekeken. Het moet toch een keer lukken. Deze dan, de “clipping mask”: http://www.photoshop-tutorials.be/Photoshop-Tutorials/Teksteffecten/Tekst-vullen-met-een-foto.htm.

Eureka! Ik begin het laagjes-principe te begrijpen:

    WAT MIJN OGEN ZIEN:
       |   |   |
KOPIE ACHTERGRONDLAAG   )
       |   |   |        ) LAAG 1 + TEKSTLAAG = SET 1 = MASKER
TEKSTLAAG + KLEUR GRIJS )
       |   |   |
    ACHTERGRONDLAAG

De “kopie achtergrond-laag” ligt BOVENOP de tekstlaag, want als hij eronder zou liggen, zou je de kleur grijs zien! De letters vormen in dit geval een soort van uitsteek-gereedschap: je gebruikt ze om de bovenliggende laag mee uit te steken. Het effect is dat van een masker: het lijkt of je door de letters heen kijkt, MAAR DAT IS DUS NIET ZO. De letters zelf zijn de tweede laag, de vulling is de bovenste laag. Ik ben trots op mijn eerste stapjes!

26 november 2014. De les is uitgevallen. Ik benut de tijd om mijn achterstand van het boek HTML/CSS in te halen.

27 november-2 december 2014. Ik heb een black-out, want ik weet niet meer wat ik gedaan heb. Het is krankzinnig druk. Ik schakel tussen werk-solliciteren-sinterklaassurprises-evaluatiegesprek-opleiding-huishouden-koken.

Les 4

3 december 2014. Ik ben met het OV gekomen. Tot mijn verbazing is het goed te doen. In de les gaan we verder met Photoshop: een button maken, tekst toevoegen en een nieuwsbrief maken. Het gaat steeds meer vorm krijgen. Opdracht: thuis afmaken. Verder heb ik Marco naar mijn ‘twee portretten in elkaar over vloeiend’ laten kijken. Met een paar klikken laat hij zien wat er aan schort. Best wel verhelderend.

7 december 2014. Na alle drukte van Sinterklaas nu weer een middag voor de opleiding. Het punt is: in de les kan ik het prima volgen, maar thuis loop ik weer vast. Het begint allemaal heel gemoedelijk, want het plaatsen van de ‘grids’, de foto’s en de maskers lukt heel aardig, maar dan de tekst… hoe moest dat ook al weer? Na eindeloos proberen geef ik het op. Volgens mij ben ik gewoon te moe. Ik wil er niet over praten.

9 december 2014. Nog wat tutorials bekeken. Ik ga verder met mijn ‘muziek-nieuwsbrief’. De teksten. Hoe krijg ik nou een zwart puntje? Het lukt mij alleen als ik eerst de groep selecteer. Dan al die bewerkingen van ‘blending options’… de mogelijkheden zijn onbegrensd. Ik speel ermee, het is de enige manier. Een goede vier uur ben ik er mee bezig. En dat schrijf ik nu; het is 1:00 ’s nachts. Stoppen! Maar ik ben wel blij met dit resultaat.

HTML, een leuk gefröbel!

Je wilt je pagina leuk opmaken. Om te beginnen maak je blokken waar je tekst of afbeeldingen in kunt plaatsen. In zo’n blok plaats je dan bijvoorbeeld tekst. En dan wil je natuurlijk dat de tekst niet tegen de rand aangeplakt staat. Dus, je doet er wat witruimte omheen. Je verwacht dan dat dat blok dezelfde grootte houdt en de ruimte anders indeelt. Maar nee, de witruimte wordt erbij opgeteld en je blok is opeens groter. Omdat je alles precies hebt uitgemeten, past het dan niet meer. Je moet nu uitrekenen hoeveel kleiner je het blok moet maken om nog te passen. Lekker handig toch?

Maar daar is dan weer een truc voor, heb ik geleerd. Je gebruikt een div tag. (div is division, een blok) die je de afmeting geeft die je voor ogen hebt. Daarin nog een division die je geen afmetingen meegeeft. En daarin plaats je dan de tekst met witruimte. En alles blijft mooi staan, dat is wat je wilt. Alleen, je kunt je voorstellen dat je hele bossen divs krijgt. Ik zal hiervan een foto plaatsen voor het idee.

En dan alles vormgeven via je stijlblad in CSS. Binnen no time heb je een enorme lap code. Dus, groeperen en alles op een logische volgorde neerzetten, dan kun je er later nog wijs uit.

Dan heb je je pagina opgemaakt en blijkt dat je de marges niet goed krijgt, zou heel eenvoudig moeten zijn, en precies dat lukt op het laatst niet… Gelukkig is dit een opleiding, zodat je nog aan je docent kunt vragen waar dit aan ligt.

Croppen, slicen en HTML

Deze les gingen we dan aan de slag met html. Eerst nog de laatste stappen van het croppen en slicen van je Photoshop opzet. Dit betekent dat we alle vlakken uitsnijden (zie foto) en we slaan deze op voor het web. Dan wordt er een HTML-pagina (internetpagina) aangemaakt met daarin de vlakken uit Photoshop.

Nu komt dan html aan de orde, want, als je die HTML-pagina die je net hebt opgeslagen bekijkt staan alle vlakjes er onder elkaar tegen de linkerkant aangeplakt. Nu leren we hoe we dit met behulp van html weer in de oorspronkelijke lay-out kunnen terugzetten.

Het lijkt simpel, alles is logisch, maar om in de praktijk alles tegelijk toe te passen is nog niet zo eenvoudig. Je moet aan alles denken. Als je een haakje of komma vergeet gebeurt niet wat jij wilt.

Daarbij vraag ik mij ook altijd af waarom je het op een bepaalde manier doet, dit kan Marco ons gelukkig goed uitleggen, zodat je meer inzicht krijgt in je werkwijze. Ook is het belangrijk ‘netjes’ te werken. Want als je later een hele lap code terug moet lezen is het wel erg fijn als je hier structuur in aanbrengt en ook aantekeningen (die je natuurlijk niet op het internet terugziet).

Nu komt ook het creatieve proces op gang, met mijn opdrachtgever ben ik nu in de fase van het wireframen. Je bekijkt allerlei websites en denkt na over wat het doel is van deze website. En gaandeweg komt een idee tot stand.

Oude liefdes, nieuwe kansen! (4)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Na zes hoofdstukken in het boek van css en html krijg je een klein beetje een idee van wat je allemaal mag verwachten van html. Het is echter nog veel uitgebreider dan ik dacht, bleek wel in de lessen. Maar net als bij Photoshop, is het goed om bij de basis te beginnen.

Na een gesliced Photoshopdesign te hebben overgezet naar het programma Dreamweaver, ook van Adobe, begint het stoeien met programmeertalen. Mijn ‘slices’ komen anders dan verwacht tevoorschijn op mijn beeldscherm. Helaas niet zo recht en gesorteerd als in Photoshop. Het lijkt meer een legpuzzel die over, onder en naast elkaar is geschoven. Aan ons nu de taak om deze puzzel netjes terug te zetten hoe deze bedoeld was. Makkelijker gezegd, dan gedaan, maar met wat handige tips en stap voor stap uitleg van Marco komen we een heel eind.

Het vervelende aan die programmeertalen is dat het zo logisch is als het maar kan. Helaas betekent dat ook dat één typefoutje je hele design in elkaar kan gooien. De computer doet precies wat ik zeg, maar ik weet soms even niet wat ik tegen hem moet zeggen. Na een uurtje bezig geweest te zijn met een aantal basisstappen begint de logica door te schijnen en wordt het spelen met codes steeds leuker.

Na een tijd gaan we een paar stapjes verder die weer een aantal andere, voor mij nog onbekende codes verwachten die op dat moment nog niet in mijn repertoire zijn beland. Nadat het duidelijk is dat “de computer aanstaren en verwachten dat hij zelf de oplossing biedt” niet gaat werken, vraag ik Marco toch maar even om een verlossend woord. Wat lijkt het makkelijk als hij het doet.

Uiteraard komt alles goed en verlaten we aan het eind van de dag een stuk wijzer het gebouw. Wederom een zeer nuttige en goede dag mogen beleven!

Al Webbber

Oude liefdes, nieuwe kansen! (3)

Oude liefdes, nieuwe kansen!

Ik had beloofd in mijn vorige blog om iets meer te vertellen over het gebruik van Photoshop. De instructievideo’s op de website van DDA zijn erg behulpzaam. De opbouw van de lessen en het huiswerk zit goed in elkaar. De lessen en de online video’s versterken elkaar door herhaling en vernieuwing. Voor mij werkt het in ieder geval prettig. Met Photoshop hebben we nu de basis een klein beetje gehad; Uitsnijden, overlappen, transparantie, buttons maken, etc. Ik ben nu nog niet gelijk een professional, maar vergeleken met een aantal weken gaat het met grote sprongen vooruit!

Ons eerste design (en stiekem thuis een tweede) is realiteit geworden. Het gaat mij nu nog om de skills en minder belangrijk vind ik het resultaat nog. Die komen wel als alle skills geleerd zijn en ik van begin tot eind weet wat me te wachten staat. Op dit moment leer ik nog teveel bij om mezelf zorgen te gaan maken om het eindproduct van een oefenproduct. Maar ondanks ik minder belang hecht aan het eindresultaat, vind ik zelf dat ik geen slechte eerste poging heb gedaan.

Ik vraag me af in hoeverre we welke technieken en programma’s ik later daadwerkelijk op welke manier zal in kunnen en moeten gaan zetten. Tegenwoordig zijn er al zoveel templates en voorwerk beschikbaar. Maar ja, laten we maar bij de basis beginnen en vanaf daar onszelf gaan opwerken naar professioneel webdesigner.

In mijn volgende blog vertel ik iets over het gebruik van html en css. Dit wordt onze volgende grote stap in de cursus. Ik heb al enige kennis van deze talen, maar dat was vooral in een voorop vastgesteld desgin, de tekst implementeren. Ik ben erg benieuwd!

“Al Webber”

De eerste twee lessen

De eerste twee lessen

Les 1

5 november 2014. Les net afgelopen. Wat een avond! Ik zit op de A1, in de auto terug naar huis. Zojuist de eerste les gehad. Geweldige ervaring. Ik kreeg een stortvloed van informatie over mij heen. Ik heb zes of meer koppen koffie gedronken. Nu kramp in mijn rechterbeen, die ik probeer te stoppen door er op te slaan met mijn hand. O ja, en ik ben net gebeld dat ik mijn rugzak vergeten ben. Komt volgende week wel.

7 november 2014. Achter de PC. Laat ik eerst eens Lastpass installeren. Daarna wat wachtwoorden genereren. Hoe moet dat? Hier een knopje zus, daar een knopje zo. Inloggen gaat soms automatisch, soms met het icoontje en soms moet ik een map induiken om in te loggen. Heb ik het dan wel goed gedaan? Een paar dagen later kom ik er op mijn werk achter dat inloggen daar niet mogelijk is. Ik ben het zat. Lastpass gedeïnstalleerd. Ben ik wel modern genoeg?

8 november 2014. Facebook. Wat een ervaring. Met één druk op de knop al je vrienden uitnodigen. Ik krijg meteen een reactie van een vriend die ik al jaren niet heb gezien. Blijkt dat mijn ontboezemingen op de ‘Tijdlijn’ door al mijn vrienden gelezen kunnen worden. Waarom wordt ik niet gewaarschuwd door Facebook? Nietsvermoedende, tien jaar achterlopende figuren zoals ik zouden wat meer begeleiding moeten krijgen. Een paar dagen later is alles gekalmeerd en kan ik rustig chatten.

9 november 2014. Cardsorting. Ik heb kaartjes gemaakt in een tabel en die vervolgens uitgeknipt. Alles op het vloerkleed gerangschikt. Kost nog aardig wat tijd, omdat het kleed hoogpolig is en de kaartjes schots en scheef liggen. Maar het lukt, foto gemaakt met mijn nieuwe fototoestel (zie foto). Maar hoe krijg ik die nu op mijn PC? Toestel aangesloten via USB. Downloaden gaat niet automatisch, jammer. Na wat klikken kom ik op de map DCIM. Hè hè, eindelijk. Ik kom erachter dat ik veel te lang bezig ben met geneuzel. Dit moet sneller.

11 november 2014. Boek HTML. Eindelijk, lekker simpel een bestandje overtypen. Maar wat nu, het blijkt toch nog lastiger dan verwacht. Als ik het opsla en weer dubbelklik, opent Chrome de pagina meteen als webpagina. Na wat puzzelen kom ik erachter dat ik moet ‘openen met… Kladblok’, dan krijg ik de platte tekst weer te zien.

Les 2

12 november 2014. Les gehad. Weer veel geleerd, onder andere over de filosofie van Google. Echt interessant! Verder kwam de planning weer aan bod: onderwerpen waar je allemaal aan moet denken zodat je goed beslagen ten ijs komt. Het diepte-onderwerp van deze les is: het maken van wireframes, als basis voor je templates. Ik drink vanavond maar twee koppen koffie. De reis verloopt zonder problemen.

14 november 2014. Cardsorting revisie, omdat ik teveel subcategorieën heb. De gebruiker zal door het bos de bomen niet zien. Daarna in Mindscape een soort van organogram maken. Kost tijd, maar lukt.

16 november 2014. Wireframes ontworpen met behulp van Cacoo. Na wat gehannes, moet ik zeggen dat het aardig gelukt is.

19 november 2014. Boek HTML. Niet zo moeilijk deze keer, wat regeltjes. Maar ja, je moet het maar onthouden! Vaak oefenen, dat zal wel de remedie zijn om het niet te vergeten. Later op de dag lid geworden van Twitter. Volgers heb ik nog niet. Ik volg zelf ook nog niet veel; heb mij een beetje ingehouden bij het aanmelden.

Een ontwerp uitwerken in Photoshop

In week drie werken we een opdracht uit in Photoshop. We leren veel over het opmaken van een webpagina. En veel leuke lettertypes die je kunt gebruiken. Zo heeft Google Webfonts allerlei lettertypes die je gratis kunt gebruiken voor je opmaak. Bijvoorbeeld Font Awesome, de naam zegt het al: geweldig! Hierin heb je alle moderne icoontjes, zoals het Facebook logo, een vergrootglas voor de zoekfunctie. Zo kun je je pagina leuk uitwerken. Zo krijgt je opdrachtgever een goed beeld van de webpagina’s en of dit de uitstraling is waar je voor wilt gaan. Volgende week gaan we dit document in elementen opsnijden en omzetten naar html.

Wat ook leuk is, is de Firefox developper edition. Dan heb je in je internet browser allerlei hulpmiddelen om je webpagina te testen.

Dinsdag bij mijn opdrachtgever geweest, daar hebben we een card sorting session gedaan. Je merkt meteen dat iedereen het anders neerlegt, maar dat er ook overeenkomsten zijn. Je vult elkaar aan en komt ook dingen tegen die onduidelijk zijn. Het werkt heel goed om na te denken over de navigatiestructuur. Je merkt gaandeweg wat de opdrachtgever wil met de website. Ook werd mij gevraagd wat de laatste trends waren en of de website modern genoeg wordt om een poosje mee te gaan. Door alles wat we in de cursus leren kon ik al wat zaken toelichten. Om maar een ding te noemen, dat de website responsive wordt, wat in deze tijd met zoveel verschillende media erg handig is.