Skip to main content

Joomla! 3.8 komt eraan

Joomla! 3.8 komt eraan

Volgende week, op 19 september 2017 is het zover, dan verschijnt Joomla 3.8, met daarin enkele mooie nieuwe features, die eigenlijk al eerder hadden moeten verschijnen (in versie 3.7). Is het de moeite waard?

Wat zijn de nieuwe features in Joomla 3.8?

  • Nieuw Routing Systeem - De nieuwe URL router, waar we al jaren op wachten, maakt het mogelijk om meer controle te hebben over de structuur van URL's. Het wordt daardoor onder andere mogelijk, om id's weg te halen uit URL's, die nu vaak nog een doorn in het oog van beheerders is. Een URL als /nieuws/88-nieuwe-mogelijkheden-in-joomla wordt dan /nieuws/nieuwe-mogelijkheden-in-joomla
  • Joomla! 4 Compatibility Layer - De ontwikkeling van Joomla! 4 heeft een aantal veranderingen teweeg gebracht in hoe de kerncode gestructureerd is, namelijk door classes te veranderen in PHP namespaces. Joomla! 3.8 bevat een mapping layer, die developers in staat stelt om oudere classnamen te gebruiken, terwijl ze ondertussen ook gebruik kunnen maken van de nieuwe classnaam structuur.
  • Verbeterde voorbeelddata installatie - Het is nu mogelijk om sample data te installeren in je backend, nadat je de installatieprocedure al voltooid hebt. Dit stelt gebruikers in staat om hun eigen data te creëren of extensie ontwikkelaars om een makkelijk te installeren dataset van voorbeeld data te leveren voor hun extensies.
  • Sodium Encryptie Ondersteuning - PHP 7.2 introduceert de nieuwe sodiium extensie voor het verwerken van versleutelde data. Door een polyfill van deze php bibliotheek maakt Joomla! deze nieuwe API beschikbaar voor alle gebruikers, zelfs al voor zij upgraden naar PHP 7.2
  • En nog veel meer...

Zijn we onder de indruk van deze nieuwe features? Over de gehele linie wel. De opties waren, met name als het gaat om encrypte en Joomla 4 ook wel degelijk welkome veranderingen. Voor de Nieuwe URL router moeten we echter nog bezien of de veranderingen ver genoeg gaan. De tijd en de praktijkervaring zal het leren.

Meer weten? Kijk op joomla.org

No video selected.

Delen

Over deze blogger

Marco Corrò

Marco Corrò

Docent DTP, vormgeving, webdesign & Joomla! @ De Digitale Academie & creatieve geest. (Joomla! web)designer & grafisch ontwerper @ Zoccolo Concepting & Design B.V.