Skip to main content

Pinguins, Panda's en Koningen

Pinguins, Panda's en Koningen

Google Penguin 2.0, Google Panda en CONTENT=KING, zomaar een paar gevleugelde termen uit zoekmachineoptimalisatie-land. Maar wel termen waar een wereld aan informatie achter schuil gaat. 

Google Panda

Google heeft in 2011 een update aan hun algoritme doorgevoerd, om websites van lage kwaliteit te bestrijden. Eigenlijk is het oorspronkelijk ontstaan om zogenaamde Content Farms tegen te gaan. Dat zijn websites die uitsluitend gericht zijn op het plaatsen van content om betere vindbaarheid te realiseren. Omdat Google gebaat is bij zo goed mogelijke resultaten voor haar klanten (lees: de zoekende persoon op het internet), hebben zij een filter ontwikkeld dat zoveel mogelijke van die slechte resultaten van contentfarms eruit filtert. Dit filter kreeg de naam van een van de ontwikkelaars die het filter creëerde, namelijk Navneet Panda, Google Panda dus.

Google Penguin

In z'n zucht naar betere zoekresultaten blijft Google aan de weg timmeren. Naast het Panda filter dat ze in 2011 lanceerden, hebben ze in 2012 ook een update aan hun algoritme doorgevoerd onder de naam Google Penguin. Die update richtte zich met name op websites die "SEO trucs" toepassen. Met name zogenaamde BlackHat SEO trucs die zorgen voor slechte zoekresultaten en die uitsluitend gericht zijn op betere vindbaarheid en niet op de (be)zoeker. Websites ook dus, die de richtlijnen van Google's webmaster programma ondermijnen. Feitelijk kun je altijd vrij eenvoudig toetsen of je voldoet aan de richtlijnen van Google door jezelf de vraag te stellen: doe ik dit voor de zoekmachine of voor de bezoeker? Is het antwoord de zoekmachine, doe het dan liever niet.

Google Penguin 2.0

In mei van dit jaar, 2013, ging Google de ingeslagen weg verder in met Google Penguin 2.0. Daarin werden nog ruimere maatregelen getroffen. Niet alleen tegen BlackHat SEO, maar ook tegen tot dan toe meer geaccepteerde SEO technieken, zoals bijvoorbeeld het betalen voor links op andere websites, het creëren van netwerken van websites die gericht zijn op betere vindbaarheid, spamlinks, etc. 

Content = King

Door al die updates en aanpassingen die Google in de afgelopen jaren heeft doorgevoerd, zul je je misschien steeds meer afvragen wat dan wel is toegestaan. Wat kan wel en hoe zorg je toch voor goede vindbaarheid? Het hoofd van Google's webspam team, Matt Cutts verwoordt het zo:

"Just create amazing content"

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Doe het maar even: schrijf maar gewoon geweldige content. Maar hoe doe je dat? Die vraag is niet even 1, 2, 3 in een blogje te beantwoorden. Wel wordt steeds duidelijker, dat je steeds minder makkelijk kunt wegkomen met een website die statisch is of waar niet actief content rondom wordt gecreëerd. Toch hoeft dit geen nadeel te zijn. Het maakt alleen steeds beter inzichtelijk, dat bedrijven Google's eigen model meer moeten volgen. Daarmee bedoel ik dat je zoveel mogelijk zult moeten geven of laten zien van jezelf. Dan volgt de rest vanzelf.

"Alles weggeven?" zul je al snel vragen. Dat klopt, maar het klinkt enger dan het is. Veel mensen en bedrijven hebben op hun vakgebied bijzonder veel kennis. Hoe groot is de kans dat je die kennis in 1 keer weggeeft door er af en toe iets van te delen in een blog, eBook, webinar, (video)tutorial, whitepaper, handleiding, download of een ander inhoudelijk stuk dat je online plaatst? Ik durf die vraag wel te beantwoorden door de zeggen: die kans is nihil.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die op basis van je "Gratis Content" voldoende hebben opgestoken om een tijdelijke behoefte in te vullen. Toch liggen er met name grote kansen bij die personen van de doelgroep die door zo'n stuk juist geprikkeld worden om met je in contact te treden. En juist voor die doelgroep moet je het doen. 

Probeer het gewoon eens, je zult verbaasd staan!

No video selected.

Delen

Over deze blogger

Marco Corrò

Marco Corrò

Docent DTP, vormgeving, webdesign & Joomla! @ De Digitale Academie & creatieve geest. (Joomla! web)designer & grafisch ontwerper @ Zoccolo Concepting & Design B.V.