Skip to main content

De nieuwe huisstijl van het stedelijk museum

Logo Stedelijk MuseumNormaal plaatsen we in de Design Buzz uitsluitend tutorials en interessant (download)links, maar een documentaire die vanavond werd uitgezonden op Nederland 2 door de AVRO in het programma Close Up zet mij nu aan om een item te plaatsen over deze huisstijl.

De huisstijl en het proces dat leidde tot de ontwikkeling ervan was dusdanig prikkelend, dat het een impliciete oproep tot discussie. Onbedoeld genereert de nieuwe huisstijl daarmee al aardig wat, veelal negatieve, publiciteit. Dat blijkt zeker ook uit onderstaande links die op het internet te vinden zijn:

Wat je ook vindt van de nieuwe huisstijl of de eerder door Pierre di Sciullo ontwikkelde huisstijl vindt, het is vooral niet te verkroppen dat op een dergelijke wijze met gemeenschapsgelden wordt omgesprongen. Ten eerste al door in het voortraject een vijftal bureaus te laten pitchen, een proces dat in de praktijk een slechte methode is voor het vinden van kwaliteit. Ten tweede omdat na maanden van ontwikkeling een nieuwe directeur zonder pardon kan bepalen dat al het voorwerk in de vuilnisbak verdwijnt. Deze gang van zaken deed me denken aan eerdere vernietiging van publiek kapitaal waaraan ik me mateloos geergerd heb, toen Ab Klink besloot dat een campagne teveel bloot bevatte, vlak nadat hij zijn post bij het ministerie van Volksgezondheid: http://www.communicatieonline.nl/opinie/bericht/klink-klare-onzin/

In de eerstvolgende (en mogelijk ook latere) cursus vormgeven met Adobe Creative Suite zal ik zeker aandacht besteden aan deze huisstijl van het stedelijk museum en indien mogelijk ook de documentaire tonen. Interessante kost voor elke (beginnend) ontwerper. Natuurlijk heb ik ook mijn eigen mening over de nieuwe huisstijl en de eerder ontwikkelde huisstijl. De inhoudelijk behandeling van die mening laat ik liggen voor de cursus.

De documentaire is hieronder te bekijken via Uitzending gemist.


Bekijk de video in andere formaten.

    Marco
5.0/5 rating (2 votes)